Ovo je budućnost logistike

Beograd -- Logistički troškovi u Srbiji učestvuju dvostruko više u ceni proizvoda u odnosu na razvijene zemlje Zapada, što ostavlja puno prostora za optimizaciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

To je zaključak je panela "Logistika kao pokretač privrede", održanog na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Logistika je industrija "teška" 2.300 milijardi dolara, a očekuje se da će aktuelni svetski trendovi ubrzo stići u Srbiju - digitalizacija, robotizacija i automatizacija čitavog procesa, navodi se u saopštenju Ekonomskog fakulteta.

Bliska budnoćnost je i prenos robe dronom. Ovaj vid dostave robe posebno će zaživeti u farmaceutskoj industriji, pa možemo očekivati da će se u narednih 20 godina većina lekova dostavljati posredstvom dronova, u vrlo kratkim vremenskim intervalima.

Stručnjaci sa Ekonomskog fakulteta i iz najvećih logističkih kompanija, koji su učestvovali na panelu, procenjuju da će održivost preuzeti primat ceni u logističkoj industriji, a da će ekološka strana posla biti presudna za opstanak. Samovozeći kamioni na električni ili hibridni pogon će zameniti sadašnje flote klasičnih kamiona.

U Srbiji se u poslednjih godina prati trend outsource logistike, koji komapniji ostavlja mogućnost da u fokusu bude samo proizvod i proizvodni proces. Loša infrastruktura obara logističke performanse Srbije, povećava cenu proizvoda, jer ovakvi troškovi učestvuju u ceni dvostuko više nego u zemljama Zapada.

Ono što je prednost domaće privrede je dobar geografski položaj i taj potencijal treba iskoristiti, zaključak je ovog stručnog panela na Ekonomskom fakultetu.

strana 1 od 259 idi na stranu