Ministar: Inspektorima skače plata za 20%

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić najavio je nedavno da će od avgusta primanja inspektora biti veća za do 20 odsto.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

"Izborili smo se da od avgusta omogućimo korektivni koeficijent, koji će u skladu sa finansijskim mogućnostima povećati primanja inspektora do 20 odsto. To je mali iskorak, ali dobar pokazatelj kakva je orijentacija Vlade Srbije i ministarstva državne uprave i lokalne samouprave", kazao je ministar.

Ružić je objasnio da je današnji sastanak još jedan korak u realizaciji dogovora, koji je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave imalo sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, kao i da je dogovoreno da se napravi bolja koordnacija između republike i pokrajine na polju reforme inspekcija.

"Dogovor na nivou Pokrajinske vlade je da pokrajinski sekretar đoković bude koordinator ove radne grupe. Moja intencija je bila da svi načelnici upravnih okruga sa teritorije AP Vojvodine budu maksimalno uključeni u ovaj proces, jer sprovodimo svojevrsnu analizu kao koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor na republičkom nivou, koja objedinjuje četrdeset inspekcija", kaže Ružić.

On je dodao da stanje nije na zavidnom nivou sa aspekta materijalih i ljudskih resursa, ali da je obaveza Ministarstva da to stanje popravi.

"Postoji mnogo bolja komunikacija između privrede i inspekcija. Zakon o inspekcijskom nadzoru je omogućio da inspekcije više ne budu percipirane kao represivne, već kao preventivno-edukativne. Imali smo otvoreni dijalog i preko 200 kompanija je imalo priliku da u tom dijalogu sa inspekcijama ustanovi sve one probleme i izazove. Ono što zakon jasno propisuje jeste da postoji 22 prava za privrede subjekte, a samo devet obaveza", rekao je ministar.

Ružić je najavio uvođenje platforme "E-inspektor", koja sa radom treba da krene sledeće godine.

strana 1 od 266 idi na stranu