Treća sreća - prodat prokupački FOM

Nakon dve neuspele licitacije u poslednjih godinu dana, Fabrika obojenih metala (FOM) u Prokuplju, u trećem pokušaju prodata je iz stečaja za 133.400.000 dinara

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.03.2018.

11:26

Treća sreća - prodat prokupački FOM
(Foto: Thinkstock)

FOM je prodat frimi Jablanovica d.o.o. Raška, pišu Južne vesti.

Kako stoji na sajtu Agencije za privredne registre, ovo preduzeće je registrovana kao firma za demontažu olupina, pa je još uvek pitanje šta novi vlasnik planira sa nekada vodećim gigantom u bivšoj Jugoslaviji kada je u pitanju proizvodnja obojene metalurgije.

Prvi put FOM je prodat po početnoj ceni iz stečaja tokom 2008. godine na aukciji za 215 miliona dinara, a kupilo ga je preduzeće Grand Inženjering iz Bora.

Nakon toga, posle mnogo problema i neisplaćenih plata i doprinosa radnicima, aprila 2016. godine pokrenut je novi stečajni postupak te je u međuvremenu doneto i rešenje o bankrotstvu i odluka da se fabrika proda putem javne licitacije.

Početna cena u novom pokušaju prodaje iz stečaja bila je 222,3 miliona dinara.

Iako je bilo zainteresovanih kupaca dešavalo se da na samoj licitaciji niko nije ispunjavao zakonske uslove i uplatio depozit za učešće, a početna cena se nakon svake licitacije smanjivala.

Kupovinom FOM-a, novi vlasnik je došao u posed glavne proizvodne hale površine 23.184 kvadrata, proizvodne hale II površine 6.297 kvadrata, Upravna zgrada površine 1.941,50 kvadrata, opreme za livnicu, valjaonicu, laboratorije i druge radionice i postrojenja.

Procenjena imovina ove nekada uspešne fabrike koja je pod hipotekom, iznosi oko 4 miliona evra. Inače, fabrika FOM, je bila jedna od vodećih fabrika u Prokuplju a zapošlavala je oko 1.500 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: