Ko izdaje "stan na dan" nek spremi novčanik

Beograd -- Ministarstvo turizma priprema projekat koji će regulisati proces izdavanja stanova turistima, poznatiji kao „stan na dan“.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na pitanje profesora dr Bojana Zečevića o uticaju milenijalaca na turizam, Slavica Bogosavljević, direktorka hotela Holiday In, istakla je da je preporuka tog lanca hotela da svaki menadžment ima nekog ko će biti vodič kroz priču milenijalaca. Milenijalac sa telefonom, tabletom i još nekoliko gedžeta traži dobar internet, ima neformalan način razmišljanja, ne poznaje autoritete, ne komunicira verbalno, već pisanjem poruka, opisala je milenijalce Slavica Bogosavljević i dodala da prilagođavanje hotela njihovim zahtevima nije jednostavno i nije jeftino.

To je izjavila Renata Pindžo, pomoćnica ministra turizma, trgovine i telekomunikacija.

Ministarstvo priprema ozbiljnu reformu poreskog tretmana građana, pružalaca usluga smeštaja do 30 ležaja. Ta reforma će obuhvatiti njihovo oporezivanje po niskoj stopi, prijavu i plaćanje boravišne takse, kontrolu plaćanja boravišne takse, sistem onlajn prijave i odjave gostiju i elektronski sistem u kojem je uvezan MUP, Poreska uprava, lokalna samouprava i Ministarstvo, precizirala je Pindžo na panelu „Uloga međunarodnih i lokalnih brendova hotela u razvoju destinacije” koji je organizovan na Ekonomskom fakultetu u Beogradu u okviru obeležavanja Dana fakulteta.

Ona očekuje da se taj proces završi za dve godine, jer je potrebno promeniti zakonski okvir, uraditi pilot, implementirati rešenje i sprovesti kampanju.

Pindžo je navela da izdavanje stanova turistima više nije usmereno na klijente koji traže samo jeftin smeštaj. Pojedinci čak iznajmljuju tuđe stanove da bi ih izdavali turistima, neće da se kategorišu kod lokalne samouprave i plaćaju porez, već sklapaju ugovore o izdavanju stana i plaćaju neke minimalne nadoknade, dodala je.

Prema njenim rečima, u poslednjih sedam-osam godina u Srbiji je zabeležen dvocifren rast boravka stranih turista i taj trend se nastavlja.

Rast deviznog priliva u januaru ove godine je veći za 1,4 odsto u odnosu na januar prošle godine.

Država je poslednjih 10 godina uložila više od 8,2 milijarde dinara u razvoj određenih destinacija kao što su ski-centri na Zlatiboru, Kopaoniku i Staroj planini, Golubac, Lepenski vir i drugi, rekla je pomoćnica ministra turizma.

Ivan Vitorović, generalni direktor Mona Hotel Managementa, rekao je da hotelski lanci ne razvijaju destinaciju, već dolaze tamo gde je uzlazni turistički trend.

Vitorović je rekao da je Srbija i kratkoročno i dugoročno regionalno tržište, sa čim se saglasio i direktor hotela Zira Dejan Pejčinović koji je dodao da su polovinu noćenja u tom hotelu ove godine rezervisali ljudi iz regiona, uz goste iz Izraela, Nemačke i Turske.

strana 1 od 266 idi na stranu