Sada kada Telenor odlazi, koliko vredi "porodično srebro"?

Sada kada je jasno da Telenor odlazi iz Srbije nameće se pitanje koliko vredi Telekom Srbije i koliko bi država ako poželi da ga proda, mogla za njega da dobije

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.03.2018.

14:35

Sada kada Telenor odlazi, koliko vredi
Foto: Thinkstock

Podsećanja radi, prema nikad zvanično nesaopštenim informacijama, na poslednjem tenderu 2015. godine ponudu je dao samo jedan američki investicioni fond, i to 1,1 milijardu evra za 58,1 odsto državnog kapitala.

Aleksandar Vučić, tada u svojstvu premijera, vajkao se „da su dali bar 100, 200 miliona evra više”. Upućeni u pregovore ocenili su da je ponuda bila nedovoljno niska da bi se lako odbila, ali i nedovoljno visoka da bi se prihvatila.

Telekom još nije saopštio kako je poslovao u 2017. godini, međutim stručnjaci kažu da ni danas ne bi mogao da dobije više od tada ponuđene sume, čak bi mogao da dobije i znatno manje, piše Politika.

Ceo „Telekom”, ukupno devet kompanija, po njihovim procenama, vredi između 1,7 i 1,9 milijardi evra, što je manje nego pre dve godine.

Kažu da kompanija zaostaje za konkurencijom, jer u nove tehnologije ne investira, a sve je to posledica toga da država iz nje, kroz dividende, isisava profit – a to je činila radi pokrića minusa u državnoj kasi.

Podsećanja radi, za 2016. godinu „Telekom” je uplatio rekordnih 8,9 milijardi dinara u državnu kasu, za 2017. osam milijardi dinara, a za 2015. godinu 7,6 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

11 h

Podeli: