"Nikad neću odustati od potrage za blagom kralja Milutina"

U selima oko Lukovske Banje kod Kuršumlije skoro da nema meštanina koji nije išao u potragu za skrivenim blagom kralja Milutina.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 24.03.2018.

14:13

Foto: Thinkstock

Jedan od njih je i 70-ogodišnji Miodrag Miletić koji je do sada, kako kaže, prekopao brda i doline.

Legende i narodna predanja o skrivenom blagu kralja Milutina i napušteni rimski rudnici glavni su pokretači zlatne groznice u selima oko Lukovske Banje. Retko ko od meštana Štava, Mrče i drugih sela hoće javno da priča o potrazi za skrivenim blagom, a Miletić je agenciji Beta rekao da je od malih nogu počeo da traži blago.

"Tražio sam ga dok sam čuvao stoku, još kao mali i još ga tražim. Kopao sam krampom i budakom, gde god sam posumnjao da se možda nalazi", rekao je Miletić.

Legenda kaže da je kralj Milutin u selu Štava imao svoj letnjikovac, gde je boravio sa Simonidom. U okolini su srednjovekovni saski rudari kopali rudu izdvajali zlato, a zanatlije izrađivali nakit i druge predmete od zlata. Tu legendu potkrepljuju arheološka istraživanja – pronađeno je nekoliko topionica zlata, olova i srebra.

Miletić kaže da celo selo zna za ove podatke i da on, kao i ostali u selu, nasumice traži zlato. "Niko nema detektor ili neki drugi aparat. Ja lično tražim tako što lupam nogama ili nekim predmetom o zemlju - ako odzvanja, znači nešto ima zakopano. Nailazio sam mnogo puta na takva mesta".

Miletić je rekao da zna da su drugi pronalazili zlato, a da je on samo jednom i to "slučajno".

"Odzvanjalo je na jednom mestu, kopao sam i otvorila se ogromna jama. Upalo mi jagnje, išao sam za jagnjetom, podzemnim prolazom skoro kilometar, ispod planine. Ništa nisam našao tada. Ali, kada sam kopao raku u zemlji iskopao sam jedan dukat i parče zlata, možda je od zuba", rekao je Miletić i dodao da je to sve što je pronašao u svom dugogodišnjem tragačkom pohodu.

Prema njegovim rečima, neki koji traže zlato imaju i mape.

"Ovi sa strane kad dođu, donesu nekakve aparate, svuda traže. Sve je prekopano, uzduž i popreko", naveo je Miletić.

Zlatnoj groznici je naročito doprinela zvanična potvrda geologa da u ovom kraju zaista ima zlatonosnih ruda. Inženjer rudarstva Nikodin Gilić kaže da su istraživanja pokazala da ruda zlata ima u okolini Lukovske Banje, na površinskim slojevima u obliku kvarcnih žica, kao i u ovdašnjim rekama i potocima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: