Brnabić: Ovo je "ne kruna", već korak ka evropskoj državi

Premijerka Ana Brnabić da je potpisana koncesija sa "Vansi erportom" o koncesiji za aerodrom Nikola Tesla odličan pokazatelj da je Srbija na dobrom putu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.03.2018.

16:08

Brnabić: Ovo je
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Ona je istakla da predstavlja "ne krunu" već još jedan ozbiljan korak u pravcu moderne evropske države, lidera Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi.

Brnabić je na svečanosti potpisivanja koncesije rekla da je nakon sveukupnih reformi koje je sprovela prethodna, vlada koju ona predvodi nastavila u tom pravcu i istakla da se sada možemo pohvaliti suficitom, finansijskom stabilnošću, sve boljim kreditnim rejtingom, padom stope nezaposlenosti i javnog duga.

Ona je istakla i da Svetska Banka i Svetski ekonomski forum svojim ocenama i pohvalama doprinose tome da je sve više investitora koji dolaze u Srbiju, da je Srbija sve bolje pozicionirana, a da su odličan pokazatelj da smo na dobrom putu ozbiljne ponude koje su za koncesiju stigle od svetski najpoznatijih firmi.

Kako je rekla uverena je da su među osnovnim razlozima što je tako velika firma iz Francuske, sa 35 aerodroma i 275 miliona putnika godišnje došla u Srbiju i uspešno sproveden aranžman sa MMF i sveobuhvatne reforme i želja da postanemo lider u regionu u svim segmentima.

U tom smislu premijerka je ukazala da smo sa 2,6 milijardi evra stranih investicija investicija na prvom mestu u regionu, a da smo svetski lider po privlačenju grinfild investicija, kako to piše Fajnenšel tajms.

Kako je rekla jačanje i promocija Srbije kao zemlje znanja kreativnosti i nesutrašivost da stremimo sve višim ciljevima su naš fokus, a, dodaje, sa ponosom može da kaže da je premijerka tokom čijeg mandata je i potpisana ova koncesija vredna oko 1.5 milijardi evra.

Naglasila je da je u prethodnom periodu, zahvaljujući dobrom poslovanju i ulaganjima iz sopstvenih sredstava aerodrom u Beogradu došao do cifre od 5,3 miliona putnika u prethodnoj godini i da očekuje da će "Vansi" to podići na 15 miliona putnika godišnje, čime ćemo se pozicionirati kao čvorište vazdušnog saobraćaja i dobra turistička destinacija.

Premijerka je kazala da je prošle godine ostvaren devizni priliv od turizma u visini od 1.1 milijarde evra, a da će zahvaljujući i ovoj koncesiji on biti sve veći a turizam biti sve značajnija grana privrede.

Brnabić je podsetila da je Vlada Srbije izdvojila 128 milijardi dinara za kapitalne investicije, što je za trećinu više nego ptrehodne godine, da u daljem periodu i radu ima još mnogo koraka, da će biti teško, ali da događaji poput današnjeg ulivaju poverenje da ćemo sve teškoće uspeti da prebrodimo.

Ona je uputila najveću zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, istakla je, najviše verovao u ovaj projekat i koji ga je i započeo.

Kako je rekla "Vansiju" želi uspešno poslovanje, a svima nama još mnogo takvih uspešnih projekata, a dodala je i da je današnje potpsivanje ugovora jedan od simbola vekovnog prijateljstva Srbije i Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: