Žeželj spreman: "Ovih 90t samo komarac"

Izgradnja drumsko-železničkog mosta u Novom Sadu, poznatijeg kao Žeželljev most, privodi se kraju, a to svedoči i voz koji je prošao preko mosta radi testiranja

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

19:28

Žeželj spreman:
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Fotografije prvog voza na mostu objavio je na forumu "NSbuild" odgovorni projektant novog drumsko-železničkog mosta Aleksandar Bojović.

On je naveo da je reč o vozu sa linije Novi Sad-Sombor, koji je na sat vremena testirao novi most.

"Putnici su bili desetak inženjera Železnica Srbije, specijalisti za razne tehničke discipline železnice. Oni će biti i deo komisije koja će pregledati i primiti železničku opremu pre puštanja mosta u saobraćaj, uskoro", naveo je Bojović.

On je kazao da su prolazak ovog voza sa dvoja kola, ukupne mase 90 tona, zabeležili mnogobrojni uređaji na mostu, spremni za probno opterećenje.

Senzori kablova su registrovali jedva primetan skok sile. Ovih 90 tona je komarac prema hiljadama tona koje će se naći na testu probnog opterećenja, naveo je Bojović.

I pored toga što je RŽD-ova oprema za ugradnju tucaničkog zastora mnogo teža, jedan vagon sa tucanikom je 70 tona, ipak je ovo pravi voz, pa se drugačije doživljava, kazao je projektant.

"Ostalo je još za nanošenje oko 15 cm debljine tucaničkog zastora. Taj posao bi trebalo da se završi u petak. Reper za procenu debljine tucanika je nivo gornje ivice šine koji bi morao da bude približno jednak gornjoj ivici zatege", napisao je Bojović uz priložene fotografije voza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: