Dobre vesti za Kraljevo - posrnuli gigant dobio vlasnika

Kompanija "Nelt" iz Dobanovaca kupila je na javnom nadmetanju fabriku elektrotermičkih proizvoda "Magnohrom" iz Kraljeva za 98 miliona dinara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.03.2018.

15:02

Dobre vesti za Kraljevo - posrnuli gigant dobio vlasnika
Foto: Thinkstock

Druga celina - fabrika SVO - TVO prodata je kompaniji Malbex WBI iz Beograda za 13,5 miliona dinara, saopšteno je iz Centra za stečaj Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

U agenciji za licenciranje prodati su "Magnohrom" i Fabrika SVO-TVO, ali ne i poslovni kompleks Fabrike vatrostalnih materijala FVM (u čijem krugu je fabrika sa 85 objekata), rudnici "Šumadija", "Magnezit" i zemljište u svojini stečajnog dužnika na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca, koje je procenjeno na oko 550 miliona dinara.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prethodno je oglasila prodaju nekadašnjeg kraljevačkog giganta - preduzeća "Magnohrom" metodom javnog nadmetanja.

Oglašena je, takođe, i prodaja imovine Fabrike elektrotermičkih proizvoda (FETP) i Fabrike SVO-TVO (smolom i terom vezanih opeka i masa) u Kraljevu.

Početkom maja prošle godine bilo je najava da je finska kompanija "Afarak" zainteresovana za kupovinu Fabrike vatrostalnih materijala.

Stečaj nad Fabrikom vatrostalnih materijala otvoren je 16. septembra 2016. godine, a jedan od razloga za otvaranje postupka bila je prezaduženost preduzeća.

Predsednica vlade Ana Brnabić izrazila je u utorak očekivanje da će kraljevački "Magnohrom" kupiti kompanija koja želu da tamo pokrene proizvodnju i otvori radna mesta.

"Očekujem ne samo da ćemo postići dobru cenu, što za sada nije najvažnija stvar, već da će "Magnohrom" ili neki njegovi delovi otići u ruke kompanije koja želi tamo da pokrene proizvodnju i otvori radna mesta", rekla je premijerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: