Šta znači prodaja Telenora?

Prodajom poslovanja u četiri zemlje, norveška telekomunikaciona kompanija Telenor praktično se povukla iz centralne Evrope, ocena je britanskog Rojtersa.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

12:51

Šta znači prodaja Telenora?
Foto: EPA/Telenor/HO

Pod naslovom “Norveški Telenor izlazi iz centralne Evrope prodajom 3,4 milijarde dolara vredne imovine češkom PPF”, Rojters navodi da je Telenor dogovorio prodaju biznisa u centralnoj i istočnoj Evropi investicionoj kompaniji češkog milijardera Petr Kelnera za 2,8 milijardi evra.

Sa 3.500 zaposlenih i više od devet miliona korisnika poslovanje u centralnoj Evropi doneo je u 2017. Telenor grupi prihode nešto manje od 12 milijardi norveških kruna, što je devet odsto ukupne prodaje.

Ukoliko regulatori odobre transakciju prodaje biznisa u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj, Telenorove operacije će se sa 12 tržišta smanjiti na osam – tri u nordijskim zemljama i pet u Aziji, gde ukupno ima 176 miliona korisnika, navodi Rojters.

U tekstu se navode i izjave analitičara koji kažu da je postignuta cena na nivou očekivanja ili nešto manja od toga, ali na nivou evropske telekomunikacione industrije.

“Ključna stvar je da su oslobodili kapital, ali ostaje pitanje zašto je isplata akcionarima tako mala”, izjavio je za Rojters analitičar Havard Nilson.

Telenor grupa objavila je da je potpisala ugovor o prodaji svog poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope sa PPF grupom u vrednosti od 2,8 milijardi evra.

Generalna direktorka Telenora u Srbiji Ingeborg Ofsthus izjavila je da kompanija posle 11 godina u Srbiji danas ulazi u novu fazu poslovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: