"Erdogan i Vučić doneli odluku - 'kružni' autoput BG-Sarajevo"

Vicepremijer Turske Fikri Išik kaže da je Srbija za Tursku ključna država na Balkanu i da Srbiju doživljavaju kao susednu zemlju iako nemamo zajedničku granicu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.03.2018.

14:57

Foto: Thinkstock

"Razvoj Srbije znači razvoj celog Balkana", poručio je on.

Išik je kazao da turske kompanije žele da učestvuju u velikim infrastrukturnin projektima u Srbiji i kao jedan od glavnih zajedničkih projekta za realizaciju u narednom periodu izdvojio je izgradnju "kružnog" autoputa između Beograda i Sarajeva.

"U Beogradu su se sastale i naše tehničke delegacije i obavile terenski obilazak trase tog puta. Trenutno se obavljaju sve tehničke pripreme za realizaciju ovog projekta. Erdogan, Vučić i Izetbegović su ranije doneli odluku da se ubrzaju aktivnosti oko tog projekta", naveo je Išik.

Ističe da Turska sa Srbijom izgrađuje posebno bliske odnose i ekonomsku saradnju i podsetio da su predsednici dve zemlje Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić izazili želju da se unapređuju odnosi Srbije i Turske.

"Istorijska poseta našeg predsednik u oktobru prošle godine je bila prekretnica u poboljšanju naših odnosa. Tada je potpisano mnogo ugovora koji su svi u svrhu razvijanja naših odnosa".

Išik je kazao da se odnosi dve zemlje unapređeni i trojnim sastankom Srbije, BiH i Turske, koji je organizovan u Turskoj i da takvih skupovi mogu da doprinesu poboljšanju ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Turske.

Dodao je da će sledeći sastanak Mešovitog komiteta Srbije i Turske biti u Istanbulu 2019. godine i da je dogovreno da se svake godine održavaju sastanci.

"Očekujemo da naredni trojni sastanak Srbije, BiH i Turske biti održan krajem aprila ili početkom maja i da će ti sastanci na trojnom nivou doprineti razvoju dobrih donosa u celom regionu, a posebno ekonomskih odnosa".

Potpredsednik srpske vlade Rasim Ljajić i Išik su potpisali Protokol sa zasedanja Mešovitog komiteta, a predstavnici instituta za standardizaciju Srbije i Turske su potpisali Memonradum o razumevanju u oblasti standardizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: