"Majstore, ne radi katalizator - izbaci ga"

Čak 12 miliona automobila viška biće u Nemačkoj kada stupi na snagu zabrana upotrebe dizelaša, pokazuju neke procene.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.03.2018.

16:47

(Foto: Getty images)

Veliki deo tih automobila mogao bi da završi na našem tržištu. Ali jeftino u Nemačkoj moglo bi skupo da nas košta u Srbiji u budućnosti.

Zbog pooštravanja ekoloških standarda u EU može se očekivati da će cena automobila na tom tržištu još padati. Iako neće zagađivati zapadne zemlje, ti automobili štetne gasove izbacivaće tamo gde budu prodati.

"Našao jedan podatak da je 14 puta veće zagađenje u Beogradu nego što je dozvoljeno kad ruža vetrova nije nad Beogradom, to je već alarmantno zagađenje, a ono je prouzrokovano nekontrolisanim uvozom polovnih vozila, naročito onih koji imaju standarde ispod EURO 5, ti automobili su najjeftiniji trenutno na zapadu i cena na tržištu im je između 1500 i 2 i po hiljade evra", kaže novinar Dragan Militunović.

Kao da taj nivo zagađenja nije dovoljan, vozači u Srbiji dodatno truju sebe i svoju okolinu.

"Vlasnici automobila, da bi uštedeli, kada dođe do problema sa katalizatorom, jednostavno kažu majstoru da izbaci katalizator iz sistema, ali tada dolazi do drugog problema, jer se emisija štetnih gasova povećava za nekoliko desetina puta i te čestice koje su izuzetno kancerogene idu direktno u vazduh, odnosno direktno u pluća ljudi."

Ipak, ovo bi trebalo da bude rešeno stupanjem na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji predviđa obavezno merenje emisije štetnih gasova na tehničkom pregledu. Dotle, udisaćemo otrovne gasove.

"Pa što se tiče konkretnih podataka mi ih u Srbiji nemamo, ali se zna da recimo broj karcinoma pluća zbog ovakvog zagađenja, zbog čestica koje se izbacuju u vazduh raste za 8% u Danskoj, ako se odnosi samo na azotne okside raste za 3,7%, da broj smrtnih ishoda kod bolesnika sa opstruktivnom bolešću raste negde 0;9%", kaže Miodrag Vukčević, načelnik pulmologije KBC Zemun.

Zbog otvaranja poglavlja 27, koje se odnosi na ekologiju i zaštitu životne sredine, Srbija je u obavezi da donese niz zakona koji će, kada budu doneti, stvarati probleme vozačima automobila sa neadekvatnim motorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: