Srbija dobija prvu digitalnu farmu, Brnabić na otvaranju

Srbija će dobiti prvu digitalnu farmu, koju će u mestu Krivaja pored Bačke Topole otvoriti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2018.

17:20

Srbija dobija prvu digitalnu farmu, Brnabić na otvaranju
Foto: Thinkstock

Digitalna farma je jedinstveni prostor koji ima za cilj da podrži digitalnu transformaciju poljoprivrede u Srbiji, regionu i Evropi, i da premosti jaz između nauke i poljoprivrednika, a biće otvorena 20. marta.

Digitalnu farmu osmislio je institut BioSens, kao Evropski centar naučne izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane, kao mesto na kojem će inovativne tehnologije biti implementirane u stvarnom proizvodnom okruženju – na njivi.

Digitalna farma će omogućiti poljoprivrednicima da se upoznaju sa najnovijim tehnološkim dostignućima (pametno navodnjavanje i đubrenje, mapiranje tla, daljinsko upravljanje, satelitski nadzor i slično), testiraju ih i uvide njihov potencijal.

Pored toga, Digitalna farma će omogućiti naučnicima sa Instituta BioSens i regiona da eksperimentišu i testiraju prototipe inovativnih AgTech rešenja.

Biće predstavljene tehnologije poslednje generacije razvijene na Institutu BioSens, digitalna platforma AgroSens namenjena za praćenje useva i podršku poljoprivrednicima u radu, kao i inovativne poljoprivredne mašine koje se već koriste u radu poljoprivrednog proizvođača „Krivaja d.o.o.“.

Digitalna farma, kao otvoreni prostor za saradnju, omogućiće srpskim, regionalnim i evropskim poljoprivrednicima, naučnicima, start-up kompanijama, preduzećima i drugim krajnjim korisnicima da zajedno rade na kreiranju rešenja za velike izazove pred kojima se poljoprivreda nalazi.

Digitalna farma je deo projekta ANTARES koji zajednički finansiraju EU i Vlada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: