"Povlače 70 miliona m3 iz Srbije, u planu je 800"

Beograd -- Republika Srpska ima ambiciozne planove za širenje gasne mreže na svojoj teritoriji i snabdevanje gasom preko Srbije, izjavio je Aleksandar Antić.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarao je u Beogradu sa ministrom energetike i industrije Republike Srpske Petrom Đokićem o unapređenju saradnje u oblasti energetike, snabdevanju gasom i izgradnji zajedničkih hidroelektrana na Drini.

Antić je posle sastanka sa novinarima rekao da RS ima ambiciozne planove za širenje gasne mreže na njenoj teritoriji i snadebanje gasom preko Srbije.

"Republika Srpska sada iz Srbije godišnje povlači 70 miliona kubika gasa a u planu je širenje gasne mreže i povećanje potreba za gasom na 600 do 800 miliona kubnih metara godišnje", rekao je Antić.

Đokić je kazao da očekuje da Vlada Srbije verifikuje sporazum o saradnji u oblasti energetike između Srbije i RS, posle čega bi bio potpisan ugovor između Srbijagasa i Gas Prometa-Pale kojim će se regulisati pitanje imovine srpske firme na teritoriji RS.

"Ugovorom bi se utvrdilo vlasništvo nad infrastrukturom Srbijagasa koja je izgrađena u vreme bivše Jugoslavije na teritoriji RS, a koju više od 20 godina održava Gas Promet", rekao je Djokić.

Dodao je da je RS spremna i za zajednička ulaganja u gradnju hidroelektrana na Drini.

Na sastanku resornih ministara dogovoreno je da se sastanu regulatorna tela za energetiku Srbije i RS kako bi razgovarali o naknadama za promet gasa i drugim otvorenim pitanjima.

Vesti

strana 1 od 266 idi na stranu