"Fijat nas kupio još jesenas"; plate 42.500 RSD

Odluka da fabrika "Manjeti Mareli PCMA", koja u Kragujevcu, proizvodi branike za "fijat 500L", postane deo grupacije FCA, raniji je plan kompanije.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Radnici "Manjetija" trebalo bi da budu "pokriveni" istim ugovorom kakav imaju njihove kolege u Fijatu, međutim, Marković dodaje da još nije poznato da li će radnicima Fijata biti produžen kolektivni ugovor koji ističe 29. septembra.

"Manjeti" u svetu ima oko 32.000 zaposlenih, 77 proizvodnih jedinica, 11 istraživačko-razvojnih centara i 26 pokaznih centara, a prisutni su u 18 zemalja od Italije, Francuske, preko Brazila, Argentine, do Kine, Južne Afrike...

To je za Tanjug potvrdio Zoran Marković iz Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA).

Reč je o poznatim, ranijim planovima Grupacije Fijat da preuzme akcije ove internacionalne kompanije sa sedištem u Italiji (Magneti Marelli), koja ima tri "ćerke firme" registrovane u Srbiji.

Međutim, ono što za sada nije poznato, kaže Marković, jeste to da li je Grupacija Fijat preuzela sve akcije italijanske kompanije "Manjeti Mareli", ili je reč samo o preuzimanju firme koja posluje u Kragujevcu.

"Ono što nije jasno je kako će transformacija da se završi i da li je Fijat otkupio ceo Manjeti ili samo deo akcija", navodi Marković i poručuje da je potrebno sačekati da stigne i zvanično obaveštenje iz centrale Fijata.

U fabrici "Fijat Krajsler automobili" u Kragujevcu kažu za Tanjug da je stav te kompanije da se ne komentariše vest o preuzimanju dok ne dobiju sve informacije o "transakciji".

Inače, "Manjeti" snabdeva sve vodeće proizvođače automobila u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi i Aziji.

Kako sada stoje stvari, novi naziv fabrike će najverovatnije biti "Fijat plastik", a radnici bi trebalo, prema najavama, da imaju prosečnu platu od oko 42.500 dinara.

Da će Manjeti Mareli od 1. maja biti deo kompanije Fijat Krajsler automobili, rečeno je i Beti u Samostalnom sindikatu u Manjeti Mareliju.

"U oktobru smo obavešteni da nas je kupio FCA ali pre par dana i zvanično da postajemo FCA od 1. maja", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Manjeti Marelija Aleksandar Korać.

On je naveo da nije poznato kakav će biti oblik preuzimanja.

"Što se tiče plata radnika, rečeno nam je, biće u skladu sa FCA Srbija ugovorom", rekao je Korać.

Vesti

strana 1 od 266 idi na stranu