Bili lider u izvozu halal mesa, gde smo danas

Halal je najbrže rastuća industrija u svetu i može dosta da doprinese privednom razvoju Srbije.

Srbija

Izvor: O2

Utorak, 13.03.2018.

16:50

Bili lider u izvozu halal mesa, gde smo danas
(Foto: Thinkstock)

To je izjavio direktor Agencije za sertificiranje halal kvaliteta u Srbiji Samir Tandir. Ipak, premijerka Srbije kaže da njena Vlada neće ulagati u proizvodnju halal hrane. Proveravali smo zašto.

Novi Pazar, Srbija. Iako na prvi pogled ne izgleda tako, baš ovde se proizvodi najviše hrane po halal sertifikatu.

Bivša Jugoslavija je do 1990. bila lider u proizvodnji halal mesa. Tri decenije kasnije ministar trgovine objašnjava gde smo.

"Mi imamo kvotu za izvoz govedine od 9.700 tona a izvezli smo svega 400 tona prošle godine. U ovom trenutku mnogo su veći problem kapaciteti kojih nemamo nego potržanja. Potražnja je veća nego što možemo da isporučimo“, rekao je ministar Rasim Ljajić.

I šta drzava planira tim povodom ? Premijerka odgovara - ništa. Zato što Srbija nije planska ekonomija.

Dok se na usklađivanju sertifikata sa arapskim zemljama radi, sa Turskom je već potpisan sporazum o slobodnoj trgovini. Dok država ne podrži male privrednike poput ovog novopazarskog mesara, i taj sporazum ostaće mrtvo slovo na papiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: