Problem bez rešenja: Ugovor ističe, videćemo da li Fijat ostaje

Proizvodnja motornih vozila i prikolica, tačnije automobila, još uvek izgleda kao problem koji traži rešenje, navodi se u najnovijem MAT-ovom izveštaju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

14:08

Problem bez rešenja: Ugovor ističe, videćemo da li Fijat ostaje
Foto: Getty images

Međugodišnji porast proizvodnje ove oblasti od dva odsto u januaru nadovezao se na međugodišnji pad u decembru od 29 odsto, kada je došlo do zaustavljanja proizvodnje u Fijatu.

"Slušamo najave da će doći do novog modela, rekonstrukcije starog, ali izgleda da ta prodaja najbolje ide sa ovim fiskalinim računima. Krajem godine ističe ugovor, videćemo hoće li biti novog modela ili će se Fijat odavde povući", rekao je ekonomista Stojan Stamenković.

On je istakao da sa druge strane imamo i strašno visoku stopu rasta kada je reč o proizvodnji nemetalnih minerala, pića, tekstila, proizvoda od drveta, hemijskoj industriji, proizvidnji nameštaja - svi su rasli preko 20 odsto.

Stamenković je istakao i da je Železara Smederevo sada među oblastima koje su značajne i ona je dala najveći doprinos, veći nego automobilska industrija.

Ako se posmatra grana proizvodnje motornih vozila, onda je i u januaru zabeležen međugodišnji pad od 14 odsto.

Najviši nivo proizvodnja motornih vozila i prikolica ostvarila je, nakon vrlo brzog uspona tokom 2012. i u prvoj polovini i sredinom 2013, kada je mesečna proizvodnja bila veća od proseka 2017. za oko 60 odsto. Nakon toga ona u osnovi pada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: