Menjamo navike - ko rezerviše u novembru, cena i 50% niža

Svaki treći posetilac beogradskog sajma turizma na tu manifestaciju dolazi prvi put, dok je 42 odsto redovnih posetilaca koji dolaze svake godine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

12:34

Menjamo navike - ko rezerviše u novembru, cena i 50% niža
Foto: Thinkstock

To je pokazalo istraživanje agencije Smart Plus Research, koje je, međutim, pokazalo da je tek sedam odsto anketiranih na samom sajmu donelo odluku i rezervisalo aranžman.

Cilj dolaska više od trećine posetilaca (37 odsto) je razgledanje ponuda generalno, dok još četvrtina na sajam dolazi kako bi uspostavilo kontakt bilo poslovno bilo radi prodaje. Još 15 procenata ispitanika došlo je radi razonode, bez nekog posebnog cilja.

Od onih koji su izvršili rezervaciju, 22 odsto je izabralo Grčku, 15 odsto Egipat, Tursku, Krf i Italiju još po sedam odsto anketiranih. Tri četvrtine rezervisanih aranžmana odnosi se na letovanja, pokazuje istraživanje agencije Smart Plus Research.

Posetioci sajma veoma su zadovoljni posetom Sajmu turizma jer tri četvrtine anketiranih tvrdi da je ta manifestacija ispunila njihova očekivanja.

Prvi čovek Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA Aleksandar Seničić za B92.net kaže da srpski turisti generalno menjaju svoje navike kada je reč o kupovini aranžmana.

“Naime poslednjih godina se odlučuju da kupuju svoje aranžmane odmah po njihovom objavljivanju - novembra ili decembra meseca”, kaže on.

To turistima, kako kaže, donosi određene prednosti jer im je dostupna kompletna ponuda i mogu da biraju smeštaj i objekat u određenom terminu.

“Naravno najveća prednost je cena, koja u zavisnosti od destinacije i smeštajnog objekta može biti i preko 50 odsto niža nego u sezoni”, objašnjava Seničić.

Povećano interesovanje turista za ranijim uplatama je donelo i promene u radu turistickih agencija, pre svega u načinu i datumu zakupa kapaciteta, što u mnogome određuje i kasnije popuste, navodi on.

“Ove promene u ponašanju turista su plod pre svega ustaljenih navika turista na drugim većim tržištima (Velika Britanija, Nemačka), a poslednjih nekoliko godina se takvo interesovanje javlja i kod naših turista. Promene u industriji su se desile pre svega kod pružalaca usluga koji daleko ranije izlaze sa cenama zakupa i većim popustima za rane uplate koje im omogućavaju da pripreme za sezonu obavljaju sa novcem od predprodaje svojih kapaiciteta”, objašnjava prvi čovek YUTA.

To je situacija u kojoj korist imaju obe strane - i kupci i prodavci.

“Jedni ostvaruju jeftiniju kupovinu ali unapred se obavezuju za korišćenje i u tom smislu unapred investiraju uz uštedu, dok prodavci imaju sigurnu popunjenost i nemaju obavezu investiranja sopstvenog novca za pripremu predstojeće sezone”, navodi Seničić.

Koliko vi planirate da potrošite ove godine na letovanje, možete odgovoriti u anketi B92:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: