BG-Zagreb vozom 3h kraće ili avionom - šta kaže ministarka?

Beograd -- Rekonstrukcijom pruge Beograd-Zagreb skratićemo putovanje vozom za više od 3h, kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ona je gostujući na Prvoj TV, a najavljujući da će danas biti potpisan memorandum o tom projektu, napomenula da je to prvi je opipljivi rezultat nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

"Realizaciju projekta počinjemo danas, memorandumom koji ću potpisati sa hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, koji dolazi u posetu sa svojim timom iz ministarstva i Hrvatskih železnica", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da memorandum između ostalog predviđa da će dve zemlje zajedno konkurisati kod EU za finansiranje izrade projektne dokumentacije, a potom i za rekonstrukciju pruge.

"Očekujem da ove godine krenemo sa projektnom dokumentacijom, sa radovima iduće godine, kako bismo za dve-tri godine imali rekonstruisanu prugu kojom će se putovati umesto sedam i po, oko tri sata", rekla je Mihajlovićeva i dodala da je to važno kako zbog putnika, tako i zbog prevoza tereta, jer se ova pruga nalazi na Koridoru 10.

Na pitanje koliko bi mogla da košta karta i koja je prednost te relacije vozom u odnosu na avion ili automobile, Mihajlovićeva je kazala da se na aerodrom mora doći dva i po sata ranije, plus dužina leta I onda to I nije neka razlika.

“A u vozu putnik može i da radi, a da ne pominjem kargo”, rekla je ministarka.

Ukupna dužina pruge Beograd-Zagreb iznosi 412 kilometara, a procenjena vrednost radova na teritoriji Srbije je oko 250 miliona evra.

Vesti

strana 1 od 266 idi na stranu