Srbija želi BG-Temišvar, nema saglasnosti rumunske strane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je zainteresovanost za izgradnju auto-puta Beograd-Temišvar.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 09.03.2018.

11:07

Srbija želi BG-Temišvar, nema saglasnosti rumunske strane
Foto: Thinkstock

Vučić je u poseti Rumuniji u četvrtak ukazao na potrebu izgradnje brze saobraćajnice Beograd-Temišvar, precizirao da je reč o 150 kilometara, 75 na srpskoj i isto toliko na rumunskoj strani.

On je naveo da Srbija ima dovoljno novca i interesa za izgradnju te saobraćajnice i da bi takvo infrastrukturno ulaganje donelo ekonomske dobiti i našem i rumunskom narodu koji žive sa obe strane granice.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, podsetio da je ta ideja došla iz Srbije, kao i da je svojevremeno o tome razgovarao sa bivšim rumunskim premijerima Cholusom i Pontom, ali i da, čak uz njihovu želju da se to radi, nije dobijena saglasnost rumunske strane.

"Ne ide to lako, ali mi ostajemo zainteresovani za taj autoput i povezanost sa Temišvarom", rekao je predsednik Vučić.

Tadašnji premijeri Rumunije i Srbije Viktor Ponta i Aleksandar Vučić su pre nešto više od godine ocenili da bi Srbija i Rumunija trebalo da se više angažuju na realizaciji prioritetnog infrastrukturnog projekta za obe zemlje - auto-puta Temišvar-Beograd.

Tada je istaknuto da su izrada studije izvodljivosti i pronalaženje načina finansiranja ovog projekta prvi koraci koje će dve strane preduzeti, kako je saopšteno iz Vlade Srbije.

Pre nešto više od godine, međutim, rumunski premijer Sorin Grindeanu je izjavio da su Rumunija i Srbija odustale od projekta povezivanja svojih prestonica auto-putem.

Na istu temu stavove su u decembru prošle godine razmenili i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i potpredsednik Vlade Rumunije Jon-Marsel Ćolaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: