"35 godina plaćam porez, mogu li sad malo da ne plaćam?"

Srbija će imati modernu Poresku upravu do 2023. godine, međutim, reforme poreskog sistema koči i siva ekonomija.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2018.

23:20

Foto. Kopaonik biznis forum

Ovo je zaključak učesnika panela o unaređenju poreskog sistema na Kopaonik biznis forumu.

Da reforma poreske uprave ide dobrim smerom, rekla je direktorka te institucije Dragana Marković koja se pohvalila da je do sada na primer, podneto 20 miliona e-prijava. Rekordan dan je, dodaje bio 15. januar kada je bilo više od 73.000 poreskih prijava.

Na pitanje šta je to što privrednicima možda smeta kada je reč o radu PU, Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe u šali je pitao:

"35 godina uredno plaćam porez, pa da li mogu sada malo da ne plaćam?", kako je rekao voleo bi da se pored liste najgorih, objavljuje i lista najboljih platiša.

"Kada pomenu moje ime, reći će: 'To je onaj koji je kupio šećerane za tri evra, a voleo bih da izmerite koliko se ulilo od toga što te šećerane plaćaju porez. Mislim da porez nije kazna, ali recite nam bar nekoliko najboljih platiša", rekao je on.

Direktorka Poreske objašnjava da po zakonu moraju da objavljuju dva puta godišnje ko najviše duguje, a da je pitanje objave onih koji su najbolje platiše osetljivo. Prvo, kako je rekla, relativno je šta znači najbolji platiša, koje vreme, koji iznos...

Kostić se osvrnuo na sivu ekonomiju i istakao da je to ono što zapravo koči i stvara probleme legalnoj privredi, kako je rekao, misli da bi, kada bi se bar 10 odsto vratilo u legalne tokove, imalo efekta i na BDP i na celokupnu ekonomiju.

"Pričam sa prijateljima privrednicima i političaima i kada pitam kako nam ide ekonomija, čujem: 'Dobro, 2, 3 odsto', ja kažem: 'Ne, ide bolje'. Pa pogledajte luksuzne automobile. Kada ste u Beogradu, u špicu, vidite ogroman broj tih automobila, više nema ni gde da se parkira. Vidim fizički da broj luksuznih automobila raste nesrazmerno s rastom ekonomije. To je siva ekonomija, legalna nije problem", rekao je Kostić.

Na pitanje zašto Poreska ne koristi onda unakrsnu proveru koju joj dozvoljava zakon, Marković kaže:

"Unakrsna provera nikad se nije radila na pravo nacin, fali ljudi, složen je proces, ali naravno, imamo zelju da se time bavimo".

Kako je istakla međutim, siva ekonomija nije samo problem Poreske uprave, poreki moral nam je nizak, ističe.

"Koliko ste dobili računa ovde na Kopaoniku? Malo, znate li da su svi u obavezi i da uzimaju račun? Dakle, svi kao društvo moramo da uđemo u tu priču", objašnjava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: