Dinar bez oscilacija

Zvanični srednji kurs dinara iznosiće sutra 118,0237 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na danas, objavila je Narodna banka Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

NBS je kupila još 30 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu kako bi ublažila veće dnevne oscilacije kursa. Uključujući današnju intervenciju, NBS je u februaru kupila 180 miliona evra, neutrališući u potpunosti prodaju deviza iz januara ove godine.

Iz centralne banke poručuju da su deprecijacijski pritisci (slabljenje dinara prema evru) u januaru bili rezultat delovanja privremenih - sezonskih faktora, koje je NBS najavljivala u više navrata. Od februara je, kako dodaju, ponovo vidljiv efekat poboljšanja domaćeg makroekonomskog ambijenta, koji doprinosi nastavku aprecijacijskih pritisaka (jačanju dinara prema evru) prisutnih tokom većeg dela prošle godine.

Dinar će sutra biti jači prema evru za 0,6 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou jači za 4,9 procenata. Od početka godine, dinar je porastao prema evru za 0,4 odsto.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je danas oslabio za 0,1 odsto na 96,6694 dinara za jedan dolar.

Dinar je prema američkoj valuti slabiji za 1,1 odsto nego pre mesec dana, na godišnjem nivou je jači za 21,3 procenta, a od početka 2018. godine je ojačao za 2,5 posto.

Najviša vrednost domaće valute prema novčanoj jedinici evrozone u ovoj godini bila je 23. februara kada je kurs iznosio 118,0128 dinara za evro, dok je najniza zabeležena 5. januara kada je jedan evro koštao 119,0027 dinara.

strana 1 od 272 idi na stranu