Ruski "gugl" stigao u Srbiju, pravi navigacione mape

Ruska IT kompanija Jandeks i grad Kragujevac zaključili su Memorandum o saradnji u oblasti izrade digitalnih mapa za taksi, gradski prevoz i sisteme transporta.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Memorandum su potpisali direktor platformskih rešenja Jandeksa Andrej Stelkov i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Direktor platformskih rešenja Jandeksa Andrej Stelkov je novinarima rekao da će detaljna mapa grada Kragujevca biti izrađena najkasnije do početka leta.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao novinarima da ono što je Gugl na zapadu Evrope to je Jandeks na istoku.

"Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je Jandeks odabrao i gde će prvo da bude primenjeno sve ono što Jandeks ima u svom aplikativnom sistemu. To znači da će prvo da mapiraju grad Kragujevac, saobraćanice, putnu infrastrukturu,biće obeležene ustanove u gradu Kragujevcu. Sam sistem je veoma interesantan za građane zato što ga sami korisnici popunjavaju i unose podatke u njega", objasnio je Nikolić.

On je dodao da Jandeks ima sistem nagrađivanja korisnika koji unesu najviše informacija u njihove mape.

U unošenju podataka učestvuju mladi, srednjoškolci i studenti, kao i Jandeksovi kartografi, a sistem proverava podatke i verifikuje ih pre unosa u mape.

On je dodao da je Jandeks daje mnogo detaljnije mape u odnosu na one na android telefonima.

strana 1 od 272 idi na stranu