Sve spremno za "srpski Davos": Ko su specijalni gosti?

Sve je spremno za jubilarni "srpski Davos", 25. Kopaonik biznis forum, koji će od 4. do 7. marta okupiti više od 1.000 učesnika i panelista.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2018.

09:42

Sve spremno za
Foto: Thinkstock

Specijalni gost foruma je najpoznatiji evropski futurolog Magnus Lindkvist, najavili su danas organizatori.

Posebni gosti koji se očekuju na Kopaonik biznis forumu su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, guverner Jorgovanka Tabaković i predsednik SANU Vladimir Kostić, izjavio je na konferenciji za medije predsednik Saveza ekonomista Srbije i predsednik Programskog odbora KBF-a Aleksandar Vlahović.

Vlahović je istakao da će Kopaonik biznis forum ove godine trajati četiri dana i da će početi 4. marta uveče specijalnim događajem o digitalnoj ekonomiji, a biće završen obraćanjem premijerke Ane Brnabić 7. marta.

Četvorodnevni forum će, kako je rekao, imati izuzetno kvalitetan program sa 152 učesnika, 22 panela, tri plenarne sesije, šest specijalnih događaja i tri posebna obraćanja. Dodao je da je za KBF do sada registrovano oko 110 novinara.

Vlahović je naglasio da je Kopaonik biznis forum najzačajniji takav događaj u ovom delu Evrope i da se njegov kvalitet svake godine podiže kako bi se napravila platforma za kritičku raspravu i analizu.

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Dragan Đuričin je istakao da Srbija mora više da se osloni na usluge većeg stepena dodate vrednosti, koje se odnose na obrazovanje, nauku, zdravstvenu zaštitu i veštine programiranja, ali i da veću pažnju posveti digitalnoj transformaciji pre svega u domenu industrije.

Dodao je da Srbija danas ima fiskalnu stabilnost i rast koji nije senzacionalan, ali je u pozitivnoj zoni, zbog čega je moguće govoriti o dinamiziranju rasta koji treba da bude održiv i inkluzivan.

"To podrazumeva promenu koncepcije, jer ovaj model rasta i ovaj skup makroekonomskih politika, ne mogu da obezbede rast koji Srbiju izvlači iz situacije stacionarne ekonomije", ocenjuje Đuričin.

Sa prošlogodišnjom stopom rasta od 2 odsto i sa projektovanih 3,5 odsto za ovu godinu, odnosno 4,5 procenata za sledeću godinu, taj dinamizam rasta je, smatra on, nedovoljan za održiv i inkluzivan razvoj.

"Neke računice pokazuju da, ukoliko bismo u narednih 15 godina, svake godine imali stopu rasta od 7 procenata, Srbija bi duplirala bruto domaći proizvod. Taj BDP po glavi stanovnika bi otprilike bio na nivou onoga koji je imala susedna Hrvatska kada je ušla u Evropsku uniju", ocenio je đuričin.

On je ukazao i na populacioni rizik, odnosno na odliv mladih i obrazovanih ljudi u kontinuitetu, zbog čega bi, prema nekim projekcijama, kako je naveo, Srbija mogla za 15 godina da ima milion stanovnika manje i pogoršanu starosnu strukturu.

Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard, izrazila je očekivanje da će najvažniji poslovni događaj u zemlji pokrenuti nove razgovore o finansijskoj, digitalnoj i rodnoj inkluziji, kao i o pitanjima neophodnim za ostvarenje projekcije ekonomskog rasta od 3,5 posto za ovu godinu.

Vlahović je najavio učešće brojnih predstvnika vlade na Kopaonik biznis forumu, između ostalih i potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, ministara Dušana Vujovića, Mladena Šarčevića, Gorana Kneževića, Zorana đorđevića, Vanje Udovičića, Aleksandra Antića i Zlatibora Lončara.

Gosti i učesnici foruma biće i član UO kompanije Masterkard Timoti Marfi, zamenik direktora evropskog departmana MMF-a Tanos Arvanitis, direktor Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder, direktor EBRD za centralnu i istočnu Evropu Šarlot Rue, rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević i ambasador UNICEF-a Mišel Sen - Lo.

U zvaničnom programu učestvovaće i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, direktorka Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević, regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije IFC Tomas Lubek, šef Regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre i generalni direktor Masterkarda za Balkan Artur Turemka.

Organizatori 25. foruma na Kopaoniku su Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pokrovitelj je Vlada Srbije. Partner foruma je Masterkard, a posebna zahvalnost se duguje dugododišnjem domaćinu MK Mauntin rizortu, rekao je Vlahović.

Prva i Tv O2 će imati uživo uključenja, a prvi put biće obezbeđen i kompletan lajv striming, tri ju tjub kanala i potpuna pokrivenost internom televizijom sa foruma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: