"Država će i dalje pomagati razvoj malih opština"

Država je u razvoj opštine Svrljig samo prethodne godine uložila oko 500 miliona dinara, kaže Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne upravel.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.02.2018.

14:16

Foto: Thinkstock

On je dodao i da je to u skladu s politikom Vlade Srbije o ravnomernom razvoju svih delova zemlje.

Država će nastaviti da ulaže u male opštine, kakva je Svrljig, poručio je Stević na panel diskusiji o planovima i narednim koracima u oblasti poljoprivrede, privrede i turizma u Svrljigu, a koja je održana u Privrednoj komori Srbije u okviru drugog "Sajma poljoprivrede i privrede - Dani Svrljiga u Beogradu".

Inače, na manifestaciji u hotelu Slavija predstavlja se više od 100 izlagača iz poljoprivredno-prehrambene, tekstilne i mašinske industrije, zadrugarstva i domaćih radinosti - oblasti po kojima je poznata ta opština na jugoistoku Srbije.

"To je pokazatelj da brinemo o svim delovima Srbije", kazao je Stević i pozvao sve zainteresovane da posete taj sajam u hotelu Slavija.

Stević je rekao Tanjugu da Ministarstvo državne uprave i vlada već drugu godinu pomažu predstavljanje lokalnih samoprava u PKS, kako bi predstavile svoju ponudu po pitanju privrede, poljoprivrede i turizma, potencijalnim investitorima i posetiocima.

To je mala opština koja spada u četvrtu kategoriju po razvijenosti, napomenuo je Stević te pohvalio zalaganje narodnog poslanika iz Svrljiga Miliju Miletića, ali i predsednicu opštine Jelenu Trifunović, koji se, kako kaže, maksimalno trude da obezbede što bolji život svojim sugrađanima.

On je dodao da je opština Svrljig dobila od države oko 500 milona dinara za ulaganja u razvoj infrastrukture, što podrazumeva gradnju puta prema Staroj planini, rekonstrukciju osnovne škole, završetak sportske hale...

Stević je pomenuo i da je opština Svrljig prva po preradi i izvozu lekovitog bilja i da takve stvari treba da imaju maksimalnu podršku države.

On je pozvao i druge opštine u Srbiji da konkurišu na raznim javnim pozivima za podsticaje lokalnog ekonomskog razvoja, podsetivši da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave danas objaviolo javni poziv za finansiranje projekata u lokalnim samoupravama, te da će one do 15. marta moći da konkurišu za ukupno 320 milona dinara u 2018.

Savetnik predsednika PKS Aleksandar Kemiveš je govorio je o formirtanju jedinstvenmog komorskog sistema navodeći da je ideja PKS da se u istu ravan sa njom stave sve dosadašnje regionalne komore.

"Napravili smo sistem da možemo na isti način da damo privrednicima podršku na centralnom i na lokalnom nivou i da im kroz PKS omogućimo iste uslove, šanse i kontakte prema Vladi Srbije", rekao je Kemiveš.

Kako je naveo, takva stetegija PKS u skladu je sa strategijom vlade i predsednika države, koji rade na tome da građani bilo gde da žive u Srbiji imaju isti nivo podrške, iste uslove privređivanja i kvalitet života.

Milija Miletić, narodni poslanik iz Svrljiga, rekao je da ovakve prezentacije u PKS i sajmovi poput Dana Svrljiga u Beogradu mogu puno da pomognu razvoju malih opstina, te je zahvalio vladi i Ministarstvu državne uprave na velikoj pomoći Svrljigu u prethodnom periodu, dok je načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski rekla da će i oni pomoći u onome što Svrljig i druge opštine žele da postignu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: