"Biće kao obala kod BG na vodi, ukida se pruga"

Kosančićev venac je naše najstarije kompaktno srpsko naselje, tako da je bila neophodna rekonstrukcija celog tog dela kako bi moglo da se koristi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.02.2018.

10:37

Foto: Thinkstock

To je istakao gradski menadžer Goran Vesić dodajući da je rekonstrukcija bila neophodna i kako bi Kosančićev venac svedočio o kulturi i tradiciji našeg grada.

"Rekonstrukcija je rađena u dve faze, 2016. godine je rađena Ulica Kosančićev venac i ona je završena, a onda smo 2017. godine uradili još tri ulice, a to su Zadarska, Fruškogorska i Srebrnička, te smo tako rekonstruisali i čitav taj kompleks. Uradili smo potpuno nove instalacije, zamenjene su vodovodne i kanalizacione cevi, elektroinstalacije su sprovedene ispod ulice, postavljeni su novi kandelabri - nove svetiljke javne rasvete, sačuvan je stari drvored i zasađeno novih 11 stabala, postavljeno oko 8.000 kvadratnih metara kamene kocke, a urađeno je i 35 fasada", objasnio je Vesić za Pink.

Što je tiče Narodne biblioteke koja se tu nalazila imamo dva plana, naveo je Vesić i dodao da je jedan od planova da se ona potpuno rekonstruiše kao zgrada koja je nekada postojala.

"Zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koja je suvlasnik dela placa, ćemo nešto da napravimo, da li će to biti muzej SPC ili deo biblioteke. Druga ideja je da tu napravimo mesto za okupljanje, neku vrstu spomen-parka sa ostacima ruševina biblioteke. Šta ćemo uraditi videćemo u narednom periodu ali svakako će to biti mesto namenjeno kulturi", kazao je gradski menadžer.

Kako je objasnio, kada izlazite Ulicom kralja Petra, kada se spuštate na Kosančićev venac, nekada se tu nalazila baraka koja je porušena, sada je tu betosnka ploča i tu će početkom sledeće godine početi da se gradi nova gradska galerija.

"Ona će biti uklopljena u samo brdo i lagumom će se silaziti do Karađorđeve ulice. U maju počinje rekonstrukcija Karađorđeve, a na taj način ćemo rekonstruisati obalu Save od početka Kalemegdana do Brankovog mosta. Taj deo će biti isto urađen kao i obala kod Beograda na vodi. Tu će i pruga biti ukinuta do kraja godine, te će tako Karađorđeva potpuno drugačije funkcionisati. Radi se pasarela iza Beton hale, koja će vezivati Karađorđevu ulicu sa Kalemegdanom, a iz laguma će se moći doći do Kosančićevog venca, tako da će svako sa savske obale peške moći da stignete do Ulice kralja Petra, koja polako postaje pešačka ulica, kao i do Knez Mihailove. To je pravo spuštanje Beograda na reku", istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, rekonstrukcija Kosančićevog venca je važna i ona je samo deo poslova koji će se uraditi u tom kraju.

"U Karađorđevoj postoje i neke barake koje će biti srušne i tu će biti obnovljeno prvo beogradsko pozorište. Tu ćemo napraviti jednu scenu gde će se nalaziti neka vrsta doma folklora, gde će građani i turisti svakodnevno moći da vide folklorne predstave i da nauče nešto o tradiciji našeg naroda", precizirao je Vesić.

Gradski menadžer je podsetio da je kod crkve Svetog Marka je uređen plato i najavio da će na sličan način biti uređen plato kod Beogradskog dramskog pozorišta.

Govoreći o izgradnji metroa, Vesić je napomenuo da je Sofija samo jedan od gradova iz kojeg se koriste iskustva za metro.

"Izgradnja prve faze metroa počeće 2020. koja podrazumeva dve linije. Jasno je da Beograd ne može sam da uradi taj posao, već uz pomoć Vlade Srbije. Sa metroom ćemo integrisati četiri linije BG-voza, produžićemo BG-voz do Lazarevca i Mladenovca. Tako ćemo smanjiti broj automobila i autobusa u centru grada i rasteretiti grad od saobraćaja. Kada sve to budemo kombinovali sa širenjem tramvajske mreže imaćemo ekološki saobraćaj u gradu", precizirao je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: