Odbačena tužba beogradskog "Mladost Turista" protiv HR

Kompanija "Mladost Turist" je u SFRJ koristila zemljište u Tisnom na kojem je upravljala dečjim odmaralištem "Beograd", a sada se tamo nalazi osnovna škola.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 23.02.2018.

18:27

Odbačena tužba beogradskog
(Foto: Thinkstock)

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) odbacio je kao neosnovanu tužbu beogradskog preduzeća "Mladost Turist a.d" koje je preko ovog suda tražilo od Hrvatske povraćaj nekretnina u Tisnom na ostrvu Murter, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici suda sa sedištem u Strazburu.

Kompanija "Mladost Turist" je u SFRJ koristila zemljište u Tisnom na kojem je upravljala dečjim odmaralištem "Beograd", a sada se tamo nalazi osnovna škola.

Beogradska firma je u tužbi navela da je Hrvatska nakon proglašenja nezavisnosti, ukazom od 26. juna 1992. godine, koji je istog dana stupio na snagu, imovinu pravnih lica sa sedištem u Srbiji ili Crnoj Gori eksproprisala i prebacila na državu, ali da je 2004. ratifikovala Sporazum o pitanjima sukcesije, čime se obavezala da vrati tu imovinu vlasnicima, što nikada nije učinila.

Advokati "Mladost Turista" su na sudu izneli da je preduzeću povređeno pravo na mirno uživanje prava vlasništva, koje je zaštićeno Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, tražeći ili povraćaj zemljišta, koje je obuhvatalo 11 parcela, ili novčanu kompenzaciju u iznosu od 4,0 miliona evra.

I Kancelarija hrvatske zastupnice pred ESLJP je danas objavila da je tužba srpskog preduzeća odbačena kao neosnovana, da je "presuda konačna i da protiv nje nije dopušteno ni jedno pravno sredstvo", prenela je hrvatska agencija Hina.

"Evropski sud je prihvatio pravno tumačenje hrvatskih sudova da sam Sporazum o pitanjima sukcesije (tačnije, njegov Anex G), ne daje pojedinačnim fizičkim i pravnim licima pravnu osnovu za povrat njihove predratne imovine, već da će takav povrat eventualno biti moguć tek kada bude sklopljen dodatni bilateralni ugovor između Republike Hrvatske i Republike Srbije, kojim bi se konkretizovale odredbe Anexa G. Stoga je Evropski sud utvrdio da je zahtev kompanije podnosioca očigledno neosnovan", objavila je Kancelarija hrvatske zastupnice pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: