Uvoznici automobila: Šta nam rade motori "evro 3"

Predstavnici Asocijacije su rekli da je u Srbiji sve više vozila starih i više od jedne decenije, što ima "zabrinjavajući uticaj na životnu sredinu".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

18:58

Uvoznici automobila: Šta nam rade motori
(Foto: Thinkstock)

Ministar Srbije za zaštitu životne sredine Goran Trivan imao je sastanak s delegacijom Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova o pitanju naplate eko-takse za motorna vozila.

Ministar i delegacija te asocijacije, koju je predvodio njen predsednik Miloš Petrović, saglasili su se o potrebi da se podstakne uvoz u Srbiju novijih motornih vozila i time se omogući smanjenje zagađenja, saopštilo je Ministarstvo.

Predstavnici Asocijacije su rekli da je u Srbiji sve više vozila starih i više od jedne decenije, što ima "zabrinjavajući uticaj na životnu sredinu".

Naveli su da jedan motor standarda "evro 3" - kakve ima većina uvezenih starijih polovnih automobila, zagađuje životnu sredinu koliko i 26 motora novijeg standarda "evro 6".

Ministar Trivan je rekao da je saobraćaj "jedan od glavnih uzročnika zagađenja koje ozbiljno ugrožava zdravlje stanovništva", te je "podržao inicijativu da se iznađu rešenja koja će uticati na stimulisanje uvoza novijih vozila i smanjenje pritiska na životnu sredinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: