Nekretnine u Srbiji sve privlačnije strancima

Tržište nekretnina u Srbiji je veoma zanimljivo i sa velikim potencijalom, rekli su predstavnici stranih kompanija koje posluju u našoj zemlji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

09:14

Nekretnine u Srbiji sve privlačnije strancima
Foto: Thinkstock

Oni su istakli da u tom sektoru postoji trend rasta investicija.

Tržište nekretnina u Srbiji ima dosta potencijala za razvoj u budućnosti, smatra Endrju Pirson, izvršni direktor konsultantske kuće za nekretnine Jones Lang LaSalle (JLL) za Centralnu i Istočnu Evropu (CIE).

Pirson je na Trećoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture rekao da je u poređenju sa ostatkom CIE, srpsko tržište nekretnina još uvek u ranim fazama i da je i dalje malo za velike međunarodne kompanije, kao što je JLL, zbog čega njegova kompanija posluje širom regiona.

“Beograd je strateški lociran, tako da smo pravo u sredini. Odavde opslužujemo celi region”, izjavio je Pirson, dodajući i da, kada je reč o Srbiji, postoji ogromna tražnja za kancelarijskim prostorom.

Izvršni direktor konsalting kompanije Atrium Roman Klot je rekao da je sprsko tržište nekretnina izuzetno zanimljivo zbog priliva dosta investicija i velike tražnje za nekretnina.

“Verujem da će u naredne dve do tri godine doći do veoma dobrog razvoja u svim oblastima (rezidencijalnoj, komercijalnom i industrijom), i da će doći do boljeg razvoja grada Beograd”, izjavio je on i dodao da je njegova kompanija drugo prisutna u Srbiji.

“Ovde nam se sviđa i imali smo puno uspešnih projekata i za nas tržište je jako interesantno”, istakao je Klot.

Direktorka u britanskoj Poseidon grupi Ivana Rajković zadužena za transakcije i portfolio menadžment i upravljanje investicijama je kazala da se posebno bave ritejl parkovima, šire svoj porftelj u Srbiji, kao i da su posebno ponosni na posednju investiciju ritejl Capitol park Rakovica.

"Ja sam iz Hrvatske i moram priznati da me jako veseli da Srbija ide u jako pozitivnom smeru i da su investicije porasle, a posebno u prethodnih godinu-dve i da se taj trend nastavlja u budućnosti. Mi planiramo to da iskoristimo i da nastavimo da širimo naš porfelj. Tako da definitivno ima potencijala za dalji razvoj tržišta nekretnina u Srbiji.

Direktorka (CEO) u firmi Alumil YU Industry A.D. Rita Lozinski je kazala da su u Srbiji prisutni od početka devedesetih godina, a da su početkom 2000- tih počeli i da investiraju u našoj zemlji, izgradnjom fabrike za proizvodnju aluminijumskih profila.

"Smatramo da je tržište Sbije jako interesantno, pogotovo poslednjih godina imate velike razvoj. Nakon velikog zastoja vidimo puno kranova i veliku izgradnju u gradu. Tu vidimo i interes za naše aluminijumske profile i mislim da ćemo imati puno posla".

Jagoda Dokić iz TGI grupe, organizatora konferencije, rekla je da u Srbiji postoje veliki pomaci kada je reč o investiranju u nekretnine i infrastrukturu, ali i da su na tom skupu mogle da se čuju i razne ideje kako rešiti određene probleme.

Ona je izrazila očekivanje da će biti nastavljeno rešavanje problema u toj oblasti i istakla da je ovogodišnji skup bio veoma uspešan u tom smislu.

Podsetila je da je konferenciju otvorila potpredsednica vlade i minstarka građevinarstva, sabraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, da je na otvaranju bilo više od 220 učesnika, kao i da su govornici bili eminentni stručnjaci.

Predstavnici grada Beograda, gradski menadžer Goran Vesić i gradski arhitekta Milutin Folić predstavili su važne planirane projekte u Beogradu u narednom periodu, a prvi put su, pored agencija za nekretnine i investitora, učestvovali i procenitelji, koji su se odazvali u velikom broju.

Dokić je kazala da su procenitelji veoma važni za razvoj nekretnina i infrastrukture u Srbiji.

"Puno je bilo priče o privalčenju kapitala i novim investicijama u Srbiji, zatim o pravnoj regulativi i olakšicama za investiranje u narendom periodu", rkela je Dokić.

Ona je kazala da je bilo fantastičnih prezentacija i izrazila očekivanje da će i naredne godine na konferenciji biti tako dobar odzvi svih koji se bave tom oblašć u Srbiji.

Rukovodilac Službe za razvoj nekretnina u Erste banci Aleksandra Ccupić ukazuje da postoji novi model ritelj parkova.

Ona je rekla da je učešće tzv. javnih površina bilo manje u ritelj parkovima nego što je danas i da sada kupac u ritelj park ide ne samo u kupovinu, već da provede slobodno vreme.

„Novi koncept ritelj parkova mora da zadovolji potrebu za zabavom, druženjem, jer kupovina može da se obavi sve više i iz fotelje“, objasnila je Ccupić.

Navela je da je Erste banka lider u delu finansiranja nekretnina i da je bila prva banka koja je počela sa finansiranjem ritelj parkova još 2008. Erste banka trenutno finansira više od polovine ritelj parkova i tržne centre u Srbiji.

Ona je na konferenciji govorila o tome kako banke vide novi koncept ritelj parkova i tržnih centara, kako bi se našao zajednički model u pogledu moućnosti da se zadovolje investitori i banke.

Advokat Ivan Petrović iz Kancelarije "Partner, Janković Popović Mitić", kaže da je dobro što se ta konferencija organizuje početkom godine, jer je to pravi trenutak za poznatstva i pravljenje planova.

"Tržište je u porastu i da očekuje da se još više gradi, a postoji i podrška od donosioca odluka u ovoj zemlji - da se nastavi sa takvim trendom i da se i dalje investira".

Petrović kaže da je još uvek potrebna mnogo bolja saradnja između centralne vlasti i lokalnog nivoa, kao i da treba edukovati zaposlene u opštinama i gradovima, a posebno službenike angažovane na izdavanju građevinskih dozvola, kako bi se otklonila 'uska grla', koja potiču od nerazumevanja ili nepoznavanja propisa ili straha i izbegavanja odgovornosti.

Advokat Nenad Stanković iz Kancelarije "Partner, Stanković&Partner Law Office", takođe, kaže da postoji veliki potencijal za razvoj nepokretnosti i da je ta oblast značajna za unapređenje poslovne klime u Srbiji.

Rekao je da pravni aspekti u oblasti nekretnina nikada nisu dovoljno harmonizovani ni konzistentni i da je važno da se stalno radi na tome, zbog čega treba nastaviti reforme.

Dodaje da nije samo potrebno promeniti zakone već i način razmišljanaj, posebno državne uprave koja treba da bude okrenuta rešavanju problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: