Brnabić o poreskom rasterećenju: Ako bude efekta, biće ih još

Premijerka Ana Barnabić rekla je da će, ako se budu videli pozitivni efekti u borbi protiv sive ekonomije, biti još većih mera poreskog rasterećenja.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2018.

12:09

Brnabić o poreskom rasterećenju: Ako bude efekta, biće ih još
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Brnabićeva je, na konferenciji za novinare posle otvaranja skupa "Izlaz iz sive ekonomije", rekla da postoji mnogo podsticajnih mera koje nisu samo finansijske, već je mnogo urađeno na unapređenju poslovnog okruženja.

"Do sada u Srbiji nije došlo do prelaska iz sive u belu ekonomiju u većoj meri tako što imate samo poresko rasterećenje i da odmah svi reaguju. Nije izlazak iz sive zone bio potpuno paralelan sa poreskim rasterećenjma. Ako vidimo da to daje rezultate, imaćemo veće mere poreskog rasterećenja", kazala je Brnabićeva.

Ukazala je da je jako puno urađeno u borbi protiv sive ekomomije, koja mora sistematski da se vodi, i da postoje rezultati.

Podsetila je da je od 2012. siva ekonomija smanjena za šest procenata, sa 21,2 odsto, na 15,4 odsto BDP-a u prošloj godini.

"Sistemski radimo od 2015.", navela je Brnabićeva, poručujući onima koji su kritikovali da nagradnom igrom nije moguće boriti se protiv sive ekonomije, da je to bio samo jedan od nekoliko stubova.

Premijerka je ukazala na značaj reforme Poreske upravne, navodeći da je programom transformacije predviđeno da se ona gradualno menja do 2023, kada bi trebalo da dobijemo efikasnu, modernu upravu, iz čijeg rada će biti odvojene ključne stvari od onih koje nisu.

Temama koje nisu ključne baviće se, prema njenim rečima, lokalna samouprava ili druga institucija, kako bi Poreska uprava mogla da se skoncentriše na srž svog rada.
Foto: Tanjug/Rade Preliæ
Brnabićeva kaže da se vlada trudi da suzbija sivu ekonomiju i da što manje kažnjava privredu, a prelazak u legalnu zonu podstiče kroz pravljanje dobrog poslovnog okvira.

Nagradna igra, prema njenim rečima, doprinela je da više od 90 odsto građana Srbije razume šta je siva ekonomija i kako im šteti u svakodnevnom životu, te da podržavaju napore vlade u toj borbu.

"Ovo je primer kada se sistematski bavite jednim ogromnim porblemom to daje rezultate", konstatovala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: