BG: Izmešta se korito reke i širi bulevar, a Most na Adi...

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je izmeštanje korita Topčiderske reke kako bi od jeseni Bulevar patrijarha Pavla bio proširen.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.02.2018.

18:52

BG: Izmešta se korito reke i širi bulevar, a Most na Adi...
Foto: Thinkstock

Tako će se Rakovica i Vidikovac povezati sa Mostom na Adi.

U Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda otvorene su ponude na tenderu za izvođenje radova na izmeštanju korita Topčiderske reke i izgradnji mostovske konstrukcije preko nje, rekao je Vesić i dodao da je procenjena vrednost radova 250 miliona dinara.

"Tri domaće firme su se javile na tender i sve tri su dale ponude koje su ispod procenjene vrednosti. Posle otvaranja, sledi stručna ocena ponuda i donošenje odluke o najpovoljnijem ponudjaču, koji će prema tenderskoj dokumentaciji imati rok od 420 dana za završetak posla", istakao je Vesić, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Prema njegovim rečima, radovi će obuhvatiti izmeštanje Topčiderske reke u dužini od oko jedan kilometar i izgradnju nove mostovske konstrukcije u okviru raskrsnice sa Ulicom Pere Velimirovića.

"Na ovom delu poklapaju se trase postojećih vodotokova Topčiderske reke i Kaljavog potoka sa novoplaniranom trasom Bulevara patrijarha Pavla. Zato je potrebno da se u dužini od skoro kilometar izmesti korito Topčiderske reke za oko 20 metara u pravcu ka istoku. Kako se Kaljavi potok na ovoj poziciji uliva u Topčidersku reku, to će i on biti zacevljen u dužini od 100 metara i izmešten na poziciju novog uliva", objasnio je Vesić, navodi se u saopštenju.

Na mestu prelaska Ulice Pere Velimirovića preko regulisanog korita Topčiderske reke predviđena je mostovska konstrukcija, naveo je on i dodao da će se na taj način rekonstruisati deo Ulice Pere Velimirovića koja se priključuje na Bulevar patrijarha Pavla.

Most će biti širok 26 i dugačak 19 metara, sa po tri saobraćajne trake, razdelnim ostrvom i obostranim trotoarima, precizirao je gradski menadžer.

"Izmeštanje korita Topčiderske reke je preduslov za rekonstrukciju i proširenje Bulevara patrijarha Pavla, koji je magistralna saobraćajnica prvenstveno planirana za odvijanje tranzitnog saobraćaja. Ona je sastavni deo Spoljne magistralne tangente koja će povezati Most na Adi sa mostom preko Ade Huje", rekao je Vesić.

Kako je dodao, za rekonstrukciju Bulevara patrijarha Pavla u dužini od oko tri i po kilometra urađeni su projekti.

"Za deonicu od Košutnjaka do Pere Velimirovića dobijeno je pozitivno mišljenje republičke revizione komisije, a za deonicu od Hipodroma do Košutnjaka u toku je izrada tehničke dokumentacije", naveo je Vesić.

On je naveo i to da su na tenderu za projektovanje i izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda Međulužje u Mladenovcu pristigle dve ponude - jedna od grupe domaćih izvođača i druga od grupe koju predvodi inostrana firma.

"Obe ponude su ispod procenjene vrednosti, koja je iznosila 96 miliona dinara. Narednih dana će biti izvršena stručna ocena ponuda, posle čega će biti doneta odluka o najpovoljnijem ponudjaču. Prema konkursnoj dokumentaciji, izabrani izvodjač će imati obavezu da u roku od 15 meseci od uvođenja u posao izradi idejno rešenje, projekat za gradjevinsku dozvolu i projekat za izvodjenje radova, a zatim i da izvede radove na izgradnji postrojenja", naglasio je Vesić.

Kako je objasnio, za kanalisanje naselja Međulužje u prethodnom periodu započeta je izgradnja mreže fekalne kanalizacije.

Otpadne vode će se dovesti do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a prečišćene vode će se ispuštati u reku Jablanicu, u kvalitetu koji je propisan za ispuštanje u otvorene vodotokove, naveo je on.

"Udaljenost postrojenja od reke Jablanice je oko 100 metara. S obzirom na to da je u neposrednoj blizini postrojenja u prethodnom periodu izgradjeno oko 400 metara kanalizacione mreže, sa direktnim ulivom u reku, ova deonica postojeće fekalne kanalizacije od postrojenja do reke, može poslužiti za odvod prečišćene vode nakon izgradnje postrojenja", naglasio je Vesić.

Projektom će se, kako je dodao, predvideti fazna izgradnja tehnološke i prateće opreme za prečišćavanje vode, kao i opreme za stabilizaciju mulja.

"Za pripadajuću crpnu stanicu za podizanje nivoa vode na potrebnu visinu za proces prerade, takođe će se predvideti fazna izgradnja, tako što će u građevinskom smislu ona biti izvedena za konačnu fazu, a ugradiće se oprema za prvu fazu. U prvoj fazi izgradnje biće izvedeni i svi ostali objekti sa pratećom opremom", zaključio je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: