Ekolozi tvrde: TE Morava samo još 5 godina

Termoelektrana "Morava" u Svilajncu, izgrađena 1969. godine na bazi otpadnih ugljeva iz podzemne eksploatacije, biće ugašena 2023. godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.02.2018.

09:40

Ekolozi tvrde: TE Morava samo još 5 godina
Foto: Thinkstock

To je objavio je Ekološki pokret u Svilajncu, prenoseći saopštenje Elektroprivrede Srbije u čijem je sastavu "Morava".

"Na osnovu Nacrta dugoročnog plana poslovne strategije i razvoja JP EPS do 2027. godine, predviđeno je stavljanje van proizvodnog procesa TE "Morava" do kraja 2023. godine", stoji u saopštenju EPS-a objavljenom na na fjesbuk stranici Ekološkog pokreta.

U "Moravi" ne komenatrišu taj Nacrt EPS-a, ali kažu za Tanjug da je proteklih godina, kroz kapitalne i druge remonte, u saradnji sa domaćim kompanijama i naučnim ustanova, napravljeno mnogo tehničkih i inženjerijskih poduhvata, koji "Moravu" čine "najvećim i najvažnijim privrednim subjektom Pomoravskog okruga, jedinstvenim i prepoznatljivim subjektom EPS".

TE "Morava" je snage 125 megavata, sa opremom iz Poljske. Na kompletno kompjutersko vođenje i upravljanjem blokom, prevedena je 2004. godine, a uradili su ga stručnjaci i saradnici Instituta "Mihajlo Pupin" iz Beograda. Godišnje proizvede do 600 miliona kilovat časova.

U TE "Moravi" je zaposleno oko 200 radnika.

Svilajncom se pronela vest da će u TE "Moravi", posle gašenja, biti instalirano postrojenje za "fizičko hemijski tretman opasnog otpada", što je veoma uzbudilo ljude iz ekološkog pokreta, ali i mnoge druge u Svilajncu.

U odgovoru JP EPS, Ekološkom pokretu na to pitanje, stoji, da se "ne predviđaju aktivnosti vezane za izgradnju febrike za fizičko hemijski tretman opasnog otpada, nigde pa ni na lokaciji TE 'Morava'".

"To ne predviđa poslovna strategija dugoročnog razvoja EPS", kažu u tom javnom preduzeću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: