Srbija atraktivna, Nemci sve više idu na sever

Nemcima je Srbija posebno zanimljiva zbog sudbine i istorije Podunavskih Nemaca u Panonskoj niziji, kaže članica Udruženja turištičkih vodiča NS Bogdanka Ilić.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 18.02.2018.

15:11

Srbija atraktivna, Nemci sve više idu na sever
Foto: Thinkstock

Ilićeva je rekla da najčešće radi sa turistima iz Nemačke i to pogotovo svim zemljama okruženja, navodeći primer jednog penzionera iz te zemlje koji joj je otkrio da je nedavno posetio Srbiju jer je žmureći na karti sveta u svojoj sobi, prst zaustavio baš na Srbiji.

Udruženje turističkih vodiča Novog Sada, u saradnji sa Turističkom organizacijom Novog Sada, obeležilo je Svetski dan turističkih vodiča na dve lokacije u tom gradu, a svi zainteresovani su imali priliku da od stručnih vodiča, članova udruženja, saznaju sve što ih interesuje o Novom Sadu i Petrovaradinskoj tvrđavi.

Više stotina turista, žitelja Novog Sada i turističkih vodiča obišlo je najstariju u celosti očuvanu tvrđavu u Evropi, a potom je videlo sva bogatstva koja pruža moderni Novi Sad, ali su bili u prilici i da čuju neke manje poznato stvari o istoriji i razvoju danas najvećeg grada na teritoriji severne pokrajine Srbije.

Jedan od vodiča koji je vodio grupu turista po centru tog grada je članica Udruženja turištičkih vodiča Novog Sada Bogdanka Ilić, koja je kazala za Tanjug da je današnja tura već postala tradicija na Međunarodni dan turističkih vodiča, istakavši da je veoma zadovoljna odzivom Novosađana i gostiju tog grada da učestvuju u turi po tom gradu.

"Iduće nedelje se održava Sajam turizma u Beogradu, a početkom marta je najveći sajam tog tipa u Evropi, koji se održava u Berlinu i naša današnja tura ujedno predstavlja svojevrsno otvranje prolećne turističke sezone", kazala je Ilićeva uz poruku da sve više gostiju posećuje turu koja se održava na Međunarodni dan turističkih vodiča.

ističući da je Nemcima Srbija posebno zanimljiva zbog sudbine i istorije Podunavskih Nemaca u Panonskoj niziji, ali

"Naša država uspostavlja blizu saradnju sa inostranim turističkim agencijama nudeći im zanimljiv program koji sve više interesuje strane turiste. Kolege imaju dosta posla sa turistima iz Grčke, ove godine smo imali dosta poseta iz Izraela, a jeftiniji avionski letovi ka našoj zemlji učinili su da postanemo atraktivniji stranim turistima", kaže Ilićeva i dodaje da se u narednim mesicma očekuje veliki broj gostiju iz Kine.

Ona ističe da je važno shvatiti i da Beograd, Kopaonik, Zlatibor i Novi Sad nisu čitava Srbija, te da postoje brojne druge destinacije u našoj zemlji koje su i te kako privlačne turistima iz inostranstva, ali da je nužno obezbediti dobre putne prilaze i infrastrukturu kako bi strani posetioci mogli da vide i bogatstva istočne Srbije i velikog broja manjih mesta koja su nepravedno izopštena iz turističke ponude Srbije.

Govoreći o načinu na koji voli da predstavlja Novi Sad turistima, Ilićeva je kazala da joj najveću čast predstavlja objašnjavanje mentaliteta tog grada, koji nije uvek pozitivam, ali napominje da kroz lične priče i doživljaje, kakve su sudbine Dunjerskih, Tanurdžića i drugih poznatih Novosađana, može najbolje da se dočara sudbina tog grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: