Država izdvaja novac: Svakoj kući adresa i broj

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da više od tri miliona građana Srbije nema validnu adresu.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 14.02.2018.

15:46

Država izdvaja novac: Svakoj kući adresa i broj
Foto: Thinkstock

Ona je navela da će država izdvojiti pet miliona evra da sva naselja u Srbiji dobiju tablice s nazivima ulica i kućnim brojevima.

Ona je posle razgovora s novozaposlenim geodetama iz Republičkog geodetskog zavoda u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru, koji rade na izradi elaborata ulica i kućnih brojeva u okviru projekta ažuriranja adresnog registra, rekla da oko 2,7 miliona građana Srbije nema ulicu koja ima naziv.

“Ažuriranje adresnog registra je još jedan od velikih koraka u pravcu uvođenja reda u državi i modernizaciji državne uprave u Srbiji, kako bi i građanima i privredi bile omogućene efikasne i lako dostupne usluge koje pruža država", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da će kada bude završen projekat, Srbija dobiti adresni registar koji je uvek ažuriran i koji će koristiti svi relevantni organi. To znači, kako je precizirala, da građani kada promene adresu neće morati da idu od jednog do drugog organa.

"Bez ovoga mi ne možemo da budemo servis naših građana", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je pilot projekat već sproveden u Loznici koja je dala 677 novih imena ulica na osnovu elaborata koje je uradio Republički geodetski zavod.

Posle uspešne realizacije pilot projekta u Loznici i zapošljavanjem 30 novih eksperata, zvanično je počela realizacija projekta ažuriranja adresnog registra u celoj Srbiji.

Brnabić je rekla da je rok do kraja godine da se završe elaborati za sve lokalne samouprave, a da očekuje da će ceo posao biti završen sredinom naredne godine.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara. Za njegovo održavanje nadležan je Repulički geodetski zavod.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković potpisali su danas sporazum o saradnji te dve institucije, kako bi prostorije i oprema Srpsko-korejskog centra bile ustupljene geodetama koji će raditi na unapređenju adresnog registra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: