Bajatović: Šta se promenilo u Južnom toku

Odluka borda direktora "Gasproma" da poveća učešće u preduzeću "Gastrans" koje se do pre desetak dana zvalo "Južni tok Srbija" ne znači promenu udela.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Ruska strana će naime i dalje biti većinski vlasnik sa 51 odsto kapitala, a srpska strana će imati 49 odsto, potvrdio je za današnju "Politiku" generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

"Reč je o dokapitalizaciji Gastransa, ali tako da prava i udeli u kompaniji ostaju isti. Dakle, ništa se neće menjati. Cilj je da preduzeće Gastrans ponovo bude aktivni privredni subjekat u skladu sa domaćim zakonodavstvom", objasnio je Bajatović.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić, objašnjavajući šta tačno znači dokapitalizacija firme bez menjanja vlasničke strukture, kaže da to znači da su obe strane uložile novac proporcionalno svojim udelima.

Naše nade za konekciju sa Bugarskom vezane su za njeno priključivanje "Turskom toku", a kasnije i "Južnom gasnom koridoru", evropskom gasovodu iz Azerbejdžana preko Turske, Grčke, Albanije, za južnu Italiju. Što se tiče izgradnje gasovoda do Mađarske, to je krupna investicija i pitanje je ko će to finansirati, jer se o tome još pregovara. Inače, i Bugarska i Srbija prošle godine su sa "Gaspromom" potpisale mapu puta za izgradnju gasnotransportnih kapaciteta na svojim teritorijama, podseća "Politika".

On kaže da to nije ništa neobično u poslovanju.

Mnogo je važnije da li će novoaktivirana firma "Gastrans" graditi neki od mnogobrojno najavljivanih gasovoda, kako ne bi završila kao prethodna firma "Južni tok Srbija", kaže Savić.

On dodaje da sve ovo mora pravno da bude završeno, kako bi "Gastrans" bio spreman ukoliko se bude gradio "Turski tok" preko Srbije.

"Da li će biti Turskog toka preko Srbije to će zavisiti od Brisela i Vašingtona, odnosno njihove politike, mada sumnjam da će dozvoliti da ruski gas uskoro poteče ovim delom Balkana, ali i Evropom. Za nas je dobro što se sada i Turska kao velika sila i članica NATO pita za ove stvari", rekao je Savić.

Predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić naglasio je da stvari o kojima je Savić pričao mogu da se dogode nakon što Evropska unija jasno kaže da nema ništa protiv gradnje gasovoda.

"Sa produžetkom Turskog toka"ž preko Balkana, Srbija ne samo da će postati tranzitna zemlja, već sa adekvatnim kapacitetima za skladištenje gasa može da bude značajno skladište", poručio je Vuletić.

Za sada je izvesno da će ruski "Gasprom" završiti dve cevi "Turskog toka" od po 15,750 milijardi kubnih metara gasa, najkasnije do 20. decembra 2019. godine, navodi "Politika".

Vesti

Dinar bez oscilacija

Zvanični srednji kurs dinara iznosiće sutra 118,0237 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na danas, objavila je Narodna banka Srbije.

Srbija sreda 28.02. 19:56 Komentara: 0
strana 1 od 272 idi na stranu