5 novih stiže u Srbiju, prve posle decenije i po

Preduzeće "Infrastruktura železnice Srbije" i francuska kompanija "Gajsmar" potpisali su u Beogradu ugovor o nabavci pet teških motornih dresina.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.02.2018.

09:22

5 novih stiže u Srbiju, prve posle decenije i po
Foto: Thinkstock

Vrednost ugovora je oko 4,5 miliona evra, a "Infrastruktura železnice Srbije" je sredstva obezbedila iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Ugovor su potpisali Miroljub Jevtić, generalni direktor "Infrastrukture železnice Srbije" i Srdjan Babić, predstavnik kompanije "Gajsmar" za ovaj deo Evrope.

"Ovo je još jedan lep dogadjaj za Infrastrukturu železnica Srbije, pre svega zbog napora koji su uložili Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i omogućili da iskoristimo još jedan deo kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i nabavimo pet teških motornih dresina", navodi se u saopštenju "Infrastruktura železnice Srbije"

Ove dresine, objašnjavaju, neophodne su "Infrastrukturi železnice Srbije" kada je u pitanju održavanje, pre svega elektrificiranih pruga.

"Koliko su zaista one neophodne i koliko je značajan ovaj ugovor najbolje potvrđuje podatak da je poslednja teška motorna dresina nabavljena još pre petnaest godina", kaže generalni direktor "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Jevtić.

Prema Jevtićevim rečima, prva dresina će u Srbiju stići u martu 2019. godine, a svih pet sukcesivno do kraja 2019. godine.

Teške motorne dresine predstavljaju mehanizaciju neophodnu za održavanje kontaktne mreže i elektrotehničku delatnost na srpskim prugama. U protekle četiri decenije srpske železnice su nabavile samo jednu i to pre punih petnaest godina.

"Infrastruktura železnica Srbije", navodi se u saopštenju, na ovaj način nastavlja aktivnosti na nabavci mehanizacije za održavanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture, što, kako kažu, srpske železnice decenijama unazad nisu činile.

Podsećaju da je krajem prošle godine zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj "Infrastruktura železnice Srbije" potpisala sa ruskom kompanijom "Tvema" ugovor o nabavci mernih kola.

Nabavka mehanizacije za održavanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture, ističu, svakako će u velikoj meri doprineti da se u narednim godinama intenzivno realizuju aktivnosti na tekućem održavanju i na taj način stvore uslovi za bezbedniji i redovniji železnički saobraćaj na srpskim prugama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: