Brnabić: Mađarska ima jednu pametnu strategiju...

U ekonomiji energetika ima ključan značaj, i važno je da u tom segmentu Srbija i Mađarska budu povezane, ocenili su premijeri Viktor Orban i Ana Brnabić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.02.2018.

19:26

Brnabić: Mađarska ima jednu pametnu strategiju...
Foto: Thinkstock

Brnabic je pozvala mađarske privrednike da investiraju u Srbiju.

Govoreći na poslovnom forumu Mađarska - Srbija, premijerka Brnabić pozvala je PKS, koja je pokrenula inicijativu za regionalno ekonomsko povezivanje i formirala regionalnu komoru u Trstu, da to povezivanje što vise proširi na Mađarsku. Iako, kaže, zna da je filozofija da se povezuju zemlje koje tek treba da postanu članice EU, mogli bismo da imamo benefite od bržeg i boljeg povezivanja sa Mađarskom. Ona je ukazala da najveća privredna saradnja jeste u oblasti energetike, koja je u ovom trenuktu, geostrateški interes Srbije, “kao i svake ozbiljne zemlje u svetu” - da bude što vise energetski održiva, nezavisna.

Srpska premijerka je zahvalila Mađarskoj na podršci i na tome što, kako je rekla, u teškim trenucima nije dovela u pitanje naše snabdevanje gasom. “Očekujem da se naša gasna interkonekcija još ojača, da kapaciteti budu još veći i da razgovaramo o dodatnim ugovorima u vezi sa skladištima gasa”, naznačila je Brnabić. Ukazala je da je sa mađarskim partnerima razgovarala i oko diversifikacije izvora gasa.

"Mađarska ima jednu pametnu, dobro osmišljenu strategiju i sa Rumunijom razmišlja o dodatnim izvorima gasa iz te zemlje. Ono što je za Srbiju važno kao ozbiljnu zemlju, realno je „diversifikacija, diversifikacija, diversfikacija“. Moramo da uradimo nešto što će nama doneti dodatnu energetsku sigurnost i nezavisnost, a to je za nas gasni interkonektor sa Bugarskom, ali i dodatni kapaciteti prema Mađarskoj“, kazala je ona.

Kako je rekla, to jedini način da povećamo našu energetsku sigurnost. Sa Mađarskom, prema njenim rečima, radimo i u pravljenju zajedničkog energetskog tržišta. Ona je ponovila da je Srbija za četiri godine vanredne napore da promeni ekonomsku sliku, smanji javnu potrošnju, finansijski se konsoliduje, tako da danas imamo zdravu ekonomiju i osnove za novi rast. Zato je, poručila je, regionalna saradnja na vrhu liste prioriteta Srbije i pozvala mađarske investitore da ulažu u Srbiju, da pravimo zajedničke projekte, a da će vlada biti tu da podrži te investicije.

Kada je reč o infrastrukturnoj povezanosti, Brnabić je ukazala da je to deo šireg, Berlinskog procesa, u kome i Srbija učestvuje i podsetila da je Beograd izabran za sedište transportne zajednice JIE, na čemu smo naporno radili. Istakla je i da je projekat koji je na listi prioriteta Srbija modernizacija pruge Beograd - Budimpešta, koja se realizuje sa kineskim partnerom, kroz inicijativu 16+1 i globalni projekat “Jedan pojas, jedan put”. Posebno je podvukla da je to, uprkos dilemama u EU u vezi sa saradnjom sa Kinom, jedan od projekata koji i samoj Uniji može da pokaže sve benefite saradnje sa Kinom. “Mi smo sa naše strane krenuli u modernizaciju dela pruge, to je ambiciozan projekat koji želimo da implementiramo u najkraćem roku i da onda sa partnerima iz Mađarske razmišljamo o ostalim projektima”, navela je Brnabić.

Na forumu, koji su organizovali Privredna komora Srbije i Nacionalna trgovinska kuća Mađarske, učestvovalo je više od 20 srpskih i oko 50 mađarskih kompanija, a osim velikih kompanija za učešće se prijavio i značajan broj malih i srednjih firmi iz građevinarstva, energetike - iz oblasti obnovljivih izvora energije, agrobiznisa, zaštite životne sredine, autoindustrije, informaciono-komunikacionih tehnologija i drugih sektora. Najveći do sada srpsko-mađarski poslovni forum održan je, u okviru prethodnog zasedanja dve vlade, u Nišu, u jesen 2016. godine, koji je okupio više od 250 privrednika iz oko 170 mađarskih i srpskih kompanija, u prisustvu tadašnjih premijera Aleksandra Vučića i Viktora Orbana. Prema podacima PKS, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa Mađarskom, koja je već pet godina veća od milijardu evra, prošle godine dostigla je gotovo 1,5 milijardi, što je za 18,4 odsto veći obim međusobne trgovine nego u 2016. godini Srbija je u Mađarsku prošle godine izvezla robu vrednu 546,5 miliona evra, 28,3 odsto više nego prethodne godine, što je do sada rekordna vrednost izvoza. Porastao je i uvoz iz Mađarske i to za 19,14 odsto - na 942,8 miliona evra. Iako je srpski izvoz u poslednjih pet godina udvostručen, a pokrivenost uvoza izvozom porasla sa 33,8 odsto u 2012, na 58 odsto u 2017. godini, srpsku privredu u razmeni sa Mađarskoj opterećuje konstantan deficit, koji je prošle godine iznosio 396,3 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: