Istorijski potez jedne kompanije: Hoćemo fabriku u Srbiji

Hemijska kompanija Cinkarna Celje, specijalizovana za proizvodnju titanijum-dioksida, razmatra izgradnju fabrike u Srbiji posle 2020. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Investicija bi vredela 250 do 300 miliona evra, izjavio je generalni direktor kompanije Tomaž Benčina.

"Kompanija ima ''zeleno svetlo'' Nadzornog odbora i sada će istražiiti lokacije i uraditi studiju izvodljivosti", rekao je Benčina za agenciju STA, ocenivši da je ta odluka istorijski potez za kompaniju.

On je naveo da trenutna lokacija ograničava povećanje proizvodnje kompanije.

"Veća ekspanzija proizvodnje titanijum-dioksida moguća je samo izvan Celja, a ne mogu da zamislim da bismo dobili dozvolu za još jednu proizvodnu liniju u Celju", objasnio je Benčina. Benčina je, kako prenosi agencija, rekao da zbog ekoloških standarda takve fabrike u EU mogu samo da proširuju proizvodnju već poostojećih kapaciteta. Nije rekao da li je fabrika uopšte ispitala mogućnost za takav projekat u Srbiji.

Cinkarna je, prema sopstvenom izveštaju, najmanji proizvođač titanijum-dioksida u Evropi, sa udelom od četiri do pet odsto u evropskoj proizvodnji, a u svetskoj sa samo jedan odsto.

Kompanija je u prva tri kvartala prošle godine ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 143,6 miliona evra, što je za 9,0 odsto više nego u istom periodu 2016, dok je neto dobit uvećala za gotovo tri puta na 25,5 miliona evra. Poslovni rezultati za celu godinu biće objavljeni u martu. Benčina je rekao da je za 2018. godinu planirana neto dobit od oko 30 miliona evra na prihod od prodaje od neznatno ispod 200 miliona evra.

Srbija

Dinar bez oscilacija

Zvanični srednji kurs dinara iznosiće sutra 118,0237 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na danas, objavila je Narodna banka Srbije.

Srbija sreda 28.02. 19:56 Komentara: 0
strana 1 od 272 idi na stranu