Prvi put se pominje - Srbiji još jedan auto-put?

Niš -- Izgradnja auto-puta Niš-Merdare-Priština i izgradnja železničke obilaznice oko Niša su prioriteti Vlade Srbije u tom delu zemlje, izjavila je Zorana Mihajlović.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Do kraja godine biće raspisan javni poziv za izbor izvođača radova koji će graditi deonicu auto-puta Niš-Pločnik. Reč je o skoro 40 kilometara dugoj deonici ka Prištini", kazala je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, sa Evropskom investicionom bankom nedavno je potpisan ugovor o finansiranju elektrifikacije i modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad i izgradnji železničke obilaznice oko Niša.

"Vrednost ugovora je 268 miliona evra, grant je 73 miliona evra, a 60 miliona evra je izdvajanje iz budžeta Srbije", rekla je Mihajlović i dodala da se već radi eksproprijacija na trasi obilaznice.

Prema njenim rečima, prioriteti Vlade Srbije su infrastrukturno povezivanje sa regionom jer to znači "otvaranje vrata ka boljem životu i investicijama", izjavila je Mihajlović.

Ona je kazala da postoje i razmišljanja o izgradnji auto-puta od Niša ka Zaječaru. "Postoje studije izvodljivosti i predlozi za gradnju, ali na njima nije detaljno rađeno. Ove godine to sigurno i nećemo da radimo, ali 2019. godine možda budemo u situaciji", rekla je Mihajlović.

Kako je kazala Mihajlović, u oblasti građevinarstva prioriteti Vlade Srbije su ozakonjenje i primena Zakona o stanovanju. Mihajlović je uručila 11 rešenja o ozakonjenju investitorima i gradjanima Niša i dodala da to isto čini i u drugim mestima koje posećuje da bi ljudi shvatili značaj tog postupka.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je kazao da je Grad Niš do sada izdao 2.000 rešenja o ozakonjenju. "Po pitanju izvršavanja obaveza u postupku ozakonjenja Niš se nalazi na četvrtom mestu u Srbiji. Radimo na formiranju novog tima koji će dodatno ubrazati taj postupak", kazao je Bulatović.

Načelnica Niavskog upravnog odbora Dragana Sotirovski kazala je da su predsednici svih opština sa područja tog okruga danas imali priliku da predoče ministarki i njenim saradnicima probleme sa kojima se susreću i da su oni kao prioritete naveli izgradnju putne infrastrukture i seoskih vododovoda, i završetak postupka ozakonjenja.

Vesti

Dinar bez oscilacija

Zvanični srednji kurs dinara iznosiće sutra 118,0237 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na danas, objavila je Narodna banka Srbije.

Srbija sreda 28.02. 19:56 Komentara: 0
strana 1 od 272 idi na stranu