"Srbija potpisala, ako Rusi potpuno obustave isporuke..."

Srbija neće ostati bez gasa čak i ukoliko Rusija čvrsto reši da obustavi isporuke preko Ukrajine 2019., kaže generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.02.2018.

10:32

Foto: Thinkstock

Naša zemlja je već potpisala dugoročne ugovore o snabdevanju s ruskom "Gaspromom" i tranzitu preko Mađarske, rekao je Bajatović za Politiku.

Prema njegovim rečima, proširivanjem kapaciteta postojećeg skladišta gasa u Banatskom Dvoru, dnevno će se proizvoditi 10 miliona kubika gasa, što je dovoljno da se pokriju dnevne potrebe Srbije u najhladnijim danima.

Do kraja marta biće donete investicione odluke o proširenju ovog skladišta i znaće se da li će s tu ubuduće utiskivati 700 miliona ili jedna milijarda kubika gasa, naveo je Bajatović.

On je kazao da je Srbija lane uvezla 23 odsto više gasa nego 2016. godine - 2,1 milijardu kubika, pre svega zbog veće industrijske potrošnje, koja će nastaviti sve više da troši gas s razvojem srpske privrede.

Bajatović je rekao da je prioritet i gasna veza, interkonekcija, s Bugarskom, koja bi u konačnoj verziji obezbedila dve milijarde kubika gasa.

Da bi se ta konekcija maksimalno iskoristila, potrebna je i gasna veza od Niša do Beograda u dužiini od oko 200 kilometara, za koju treba izdvojiti oko 200 miliona evra. "Srbijagas" je već započeo ovaj posao kroz ekspropriaciju zemljišta. Evropa bi trebalo da nam pomogne s 48 miliona evra, dok će ostatak obezbediti "Srbijagas" iz tekuće likvidnosti, što znači da nema zaduživanja države, kazao je Bajatović.

On je naveo da je važan projekat i gasna veza Srbije sa Rumunijom, koja ima dovoljnom svog gasa.

Reč je o gasovodu dužine 10 kilometara, dok bi 130 kilometara svog dela gasovoda Rumuni sami finansirali, rekao je Bajatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: