"Nezaposlenost najniža od 1997, IT zapošljava 14.000 inženjera"

Srbija je danas daleko najuspešnija zemlja u ovom delu Evrope kada je u pitanju privlačenje stranih investicija, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.01.2018.

18:58

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Ona je poručila da je plan da radimo na ojačavanju malih i srednjih preduzeća, podsetivši da su prioriteti naše zemlje privlačenje stranih investicija, ulazak u EU i ekonomija zasnovana na inovacijama.

U obraćanju na konferenciji "EU - Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje" Brnababićeva je rekla da je Evropska unija ubedljivo najznačajniji trgovinski partner svih zemalja na Balkanu, te dodala da je u poslednjih pet godina robna razmena Srbije sa EU povećana za 47 odsto, dok je izvoz Srbije u EU povećan za 80 odsto.

Brnabićeva je, na konferenciji kojoj je prisustvovao predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, rekla da investitori traže tržišta koja imaju potencijal rasta, stabilne uslove poslovanja i stabilne finansije.

"Malo je ekonomija poput naše koje svoju malu veličinu nadoknađuju brojnim regionalnim sporazumima, a jače privlačenje direktnih stranih investicija bilo je i ostaje naš prioritet. Tako povećava broj zaposlenih, ubrzava se ekonomski rast I smanjuje se siromaštvo", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je Srbija atraktivna zemlja za investicije, jer se nakon sprovođenja teških reformi sada nalazi na dobrom putu.

"Uspeli smo da i pored fiskalne konsolidacije ostvarimo ekonomski rast, a to je veoma retko. Uspeli smo jer smo bili odlučni da ekonomiju stavimo na čvrste osnove. Završili smo godinu sa suficitom u budžetu, javni dug je smanjen, uspešno je završena osma revizija aranžmana sa MMF-om, a prestižni 'Fič' i 'S&P' su podigli kreditni rejting Srbije", rekla je Brnabićeva.

Istakla je i da je Srbija daleko najuspešnija zemlja u ovom delu Evrope kada je u pitanju privlačenje stranih investicija i dodala da je plan Srbije da se radi na ojačavanju sektora malih i srednjih preduzeća.

"To što smo sada najuspešniji u privlačenju direktnih stranih investicija daje nam obavezu da unapređujemo naše poslovno okruženje i ambijent koji nam omogućava ekonomski rast", navela je Brnabićeva.

Podsetila je da je Srbija napredovala na "Duing biznis" listi i da sada zauzima 43. mesto, te dodala da je najveći napredak ostvaren u procesu izdavanja građevinskih dozvola, dok se trenutno radi na unapređenju katastra i drugim reformama.

Premijerka je kazala da je zapošljavanje ključno za veći ekonomski napredak celog regiona.

"Ipak, reforme I ekonomski rast rezultirali su povećanjem zaposlenosti, smanjenjem siromaštva i povećanjem kupovne moća građana sa najnižim primanjima. Nezaposlenost je najniža sada od 1997. godine i iznosi oko 12 odsto, dok je poseban pad ostvaren u smanjenju nezaposlenosti mladih koji sada iznosi 30 odsto, što je još uvek mnogo, ali je 2014. godine taj broj bio 52 odsto", rekla je Brnabićeva.

Dodala da je Srbija postala regionalni centar kada su u pitanju IT tehnologije, kao i da su Srbiji trenutno posluje 1.600 kompanija iz oblasti IT-ja koje zapošljavaju 14.000 inženjera.

Kako kaže, cilj je da u budućnosti Srbija prati razvoj tehnologije, te da svoju ekonomiju zasniva na inovacijama koje će nas učiniti spremnim za budućnost sofisticirane tehnologije.

"Razmišljamo i da se prilikom izbora investitora vodimo time koliko će se oni koristiti inovacijama, a ne samo koliko će radnih mesta otvoriti. Drugi prioritet nam je naravno obrazovanje, jer bez modernog obrazovanja ne možemo da odgovorimo na zahteve modernog doba koje donosi neminovne i veoma brze promene', rekla je Brnabićeva.

Ona se zahvalila predsednici skupštine Maji Gojković, koja je uputila poziv za posetu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija i dodala da je Srbija uvek otvorena za saradnju sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: