Južni tok više ne postoji, vaskrsao kao...

Firma Gastrans registrovana u Novom Sadu gradiće gasovod kroz Srbiju kojim će ruski gas iz Turskog toka od Bugarske biti transportovan kroz Srbiju do Mađarske.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 31.01.2018.

17:00

Južni tok više ne postoji, vaskrsao kao...
(Foto: Thinkstock)

Gastrans je, zapravo, preregistrovana firma South Stream (Južni tok). Rešenje o promeni poslovnog imena donela je Agencija za privredne registre 30. januara ove godine, objavio je portal Balkan magazin.

Direktori Gastransa su stari: Dušan Bajatović sa srpske i Aleksander Siromjatin sa ruske strane, jer ta firma ostaje u mešovitom srpsko-ruskom vlasništvu.

Kako prenosi Balkan magazin, gasovod koji će graditi Gastrans ići će trasom predviđenom za izgradnju gasovoda Južni tok, u Srbiju će ulaziti kod Zaječara, a kapacitet tog cevovoda biće najmanje 12 milijardi kubnih metara godišnje (kapacitet jedne cevi Turskog toka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a Bugarska troši oko tri milijarde), s tim što konačna odluka nije još doneta.

Nekadašnja trasa Južnog toka je u Srbiji definisana, za neke deonice je urađena i eksproprijacija, teren je očišćen od mina… Ta deonica duga je 421 kilometar, a bila je predviđena i gradnja dva kraka Južnog toka: za Hrvatsku dugog 52 kilometra i za Republiku Srpsku dugog 105 kilometara.

I Bugarska i Srbija, kako podseća portal, potpisale su sa Gaspromom prošle godine mapu puta za izgradnju gasnotransportnih kapaciteta na svojim teritorijama. Srpski dokument su 27. juna 2017. godine, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisali srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora PAO Gasprom.

"Iako je sve izvesnije da će gas iz Turske ići kroz Bugarske pa kroz Srbiju ka Mađarskoj i dalje – kako bi se nadomestio prestanak tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu naredne godine, nema još informacija iz Brisela hoće li EU ponovo pokrenuti svoju 'mašineriju' protiv gasovoda kojim će ruski gas stizati u ovaj deo Evrope", navodi Balkan magazin.

Dodaje se da je sada bitno da Srbija što pre sa Gaspromom dogovori povećanje kapaciteta Podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor sa sadašnjih 450 na 750 miliona metara kubnih, a možda i više, što zavisi od tehničkih mogućnosti.

Proširenje Banatskog Dvora je bitno zbog toga što ovo skadište gasa posle izgradnje gasovoda za tranzit ovog energenata iz Turskog toka više neće biti samo rezerva za potrošače u Srbiji u vanrednim situacijama.

"Sa produžetkom druge cevi Turskog toka preko Balkana, ma kako se taj kopneni deo gasovoda bude zvao, Srbija ne samo da će postati tranzitna zemlja za gas već sa adekvatnim kapacitetima za skladištenje gasa može da bude značajno gasno čvorište",piše Balkan magazin i podseća da od Gasproma prošle godine dobijena dozvola za reeksport (preprodaju) ruskog gasa, što pruža dodatne mogućnosti za trgovinu tim energentom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: