Da li je kanal DMV samo san Tomislava Nikolića

Boravak Tomislava Nikolića u Kini ponovo je vratio temu na kojoj je on insistirao tokom predsedničkog mandata, o izgradnji kanala Dunav- Morava- Vardar.

Srbija

Izvor: O2

Utorak, 30.01.2018.

18:14

Da li je kanal DMV samo san Tomislava Nikolića
(Foto: Thinkstock)

Kineska strana poručuje da je spremna da podrži ovaj projekat, ako za njega postoji saglasnost Srbije, Makedonije i Grčke.

San dug više od 100 godina ostaće izgleda i nedosanjani san Tomislava Nikolića. Kanal koji bi vodenim putem povezivao Srbiju, Makedoniju i Grčku nije u vidokrugu Vlade Srbije za razliku od drugih projekata koji se već rade sa Kinom.

„U ministarstvu koje ja vodim nema novca u ovoj godini za realizaciju takvog projekta. Mi nismo stavili projekat kanala u prioritete rada Vlade kada govorimo o infrastrukturnim projektima koji nisu jednogodišnji projekti nego su dakle dugogodišnji projekti. Bivši predsednik Tomislav Nikolić odavno kao što znate on je taj koji je inicirao pretpostavljam da on ima mnogo više informacija o tome“, rekla je ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović.

A do samog Tomislava Nikolića nije bilo moguće doći i saznati ima li novih informacija o ovom projektu. Jasno je da od kanala nije odustao i sada kada upravlja Nacionalnim savetom za saradnju sa Kinom i Rusijom. Resornoj ministarki i Vladi trebalo bi da dostavi novu studiju izvodljivosti.

„Mi ovu šansu zbog budućih generacija ne smemo da propustimo. Neko će jednog dana da pita zašto niste uradili kada ste imali povoljne uslove kada ste imali s kim da uradite. Dakle moj san bi se ostvario“, rekao je ranije Tomislav Nikolić.

A šta bi nam, sem ostvarenja sna, donela izgradnja ovog kanala?

Procena je da bi posao koštao najmanje 12 milijardi evra, da bi gradnja trajala bar deceniju a kako kažu stručnjaci ideja je i dalje nedovoljno proučena.

„Bilo je potpuno nerealno da neko pokrene ovakav projekat, verovatno će još potrajati neko vreme da se o tome raspravlja a da će kao što se više bude saznavalo koliko to košta on će biti sve manje isplativ“, kaže Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

„Tu je onda negativna strana na našoj strani jer uzeti kredit za tako nešto što je sasvim neproučeno, što je preskupo što treba predugo da se radi i za koje ne znate koji su sve mogući efekti svakako se ne bi smelo u to prebrzo ići“, dodaje on.

I dok je za struku projekat megalomanski i nerealan, iz Makedonije i Grčke političari poručuju da bi za izgradnju poverenja u regionu izgradnja ovog Balkanskog kanala bila od velike važnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: