Bakar iz Bora na ceni, za njega plaćaju premiju

Bakru proizvedenom u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor potvrdu vrhunskog kvaliteta svih ovih godina daju kupci koji za njega plaćaju premiju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.01.2018.

15:12

Bakar iz Bora na ceni, za njega plaćaju premiju
Foto: Thinkstock

Ovi kupci bakar ne kupuju po berzanskoj ili "flet" ceni, već za njega plaćaju više.

Borski bakar je hemijski čist, ima specifičnu kristalnu strukturu i ne sadrži primese koje uzrokuju krtost, što mu omogućava izvlačenje do najfinijih prečnika.

Naime, od borskog bakra može da se izvuče žica debljine vlasi kose, a za to je zaslužna činjenica što u njemu nema bizmuta ni u tragovima.

Zato je bakar proizveden u RTB Bor izuzetno cenjen na domaćem i stranom tržištu, pa kupci plaćaju i preko LME cene da ga dobiju.

Visinu premije određuju uslovi prodaje, pa je, recimo, tokom cele 2017. godine RTB Bor prodavao bakar sa premijom koja je dostizala i 100 dolara po toni.

Prodato je ukupno 43.000 tona, od toga na stranom tržištu 32.000 tona, dok je 11.000 tona katodnog bakra ostalo u zemlji, kod domaćih prerađivača - kod "Valjaonice bakra" Sevojno i "Pometona".

Borski bakar spada u grupu najkvalitetnijih metala koji se proizvode u svetu i zbog toga je vrlo tražena roba.

Visokog je kvaliteta jer mu je čistoća 99,99 procenata, što mu omogućava siguran plasman na domaće i strano tržište po uslovima koji važe za "grade A" kvalitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

10 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: