Povećanje plata zaobišlo trudnice i porodilje

Zaposleni u javnom sektoru i penzioneri, u 2018. su ušli s najavom da će im plate i penzije biti uvećane. Veća zarada, međutim, zaobići će trudnice i porodilje.

Izvor: O2
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Drugo stanje, drugačija i plata. Za razliku od ostalih koji platu dobijaju iz budžeta, porodilje i trudnice ove godine od države neće dobiti najavljeno povećanje.

"Ovo je jedna neravnopravna situacija koja pod hitno treba da se promeni. Po nekim mojim proračunima žene u proseku su izgubile od 3 do 5.000 dinara što u trenucima kada imate dete koje je u tom vremenu još u pelenama i koštaju jako puno para ne plaćate samo pelene nego još puno toga što u Srbiji košta više nego u drugim evropskim zemljama, svaki dinar je dobro došao“, kaže Jovana Ružičić iz udruženja "Centar za mame"

Bar tri zakona štite trudnice i porodilje. Nijedan međutim ne predviđa umanjenje pa vraćanje plate.

Visina naknade zarade utvrđuje se u visini prosečne osnovne zarade uvećane za minuli rad, odnosno osnovice za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u 12 meseci pre otpočinjanja porodiljskog odsustva.

U jednogodišnji prosek zarada porodiljama po sadašnjim propisima neće ući ovogodišnje uvećanje plate za deset ili pet odsto.

„To je veliki novac, znači 1,2 plate na godišnjem nivou. Međutim, oseća se neko jadno, to znači da onaj posao, njegova porodica i on lično nisu bitni za državu a državi je mnogo lakše da na početku porodiljskog obračuna porodilji iznos i da to ostaje do kraja, da ne menja. mnogo je lakše, mnogo je manje posla a možda bi u toku godine moralo da se interveniše u ministartsvu, možda iz rezervi ministartsva ili rezervi budžeta“, kaže Tomislav Živanović, predsednik GSPRS "Nezavisnost"

Bez uvećanja plate od 10 odsto tako ostaju trudnice i porodilje zaposlene u prosveti, zdravstvu, policiji, kulturi i nauci. Na uvećanje od 5% ne mogu da računaju ni porodilje zaposlene u administraciji i stručnim službama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 281 idi na stranu