Radnici ostali bez 25.000 RSD, iz Zastave prete

U kragujevačkoj fabrici Zastava oružje održan je jednosatni štrajk upozorenja jer nisu ispunjeni zahtevi sindikata

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.01.2018.

13:57

Radnici ostali bez 25.000 RSD, iz Zastave prete
Foto: Thinkstock

Jedan od uslova je i isplata bonusa radnicima od 25.000 dinara.

Predsednik Samostalnog sinidkata Dragan Ilić je saopštio da je u štrajku održanom na radnim mestima učestvovalo oko 2.000 od 2.600 radnika fabrike i da je štrajk prošao bez incidenata.

On je najavio da će štrajk biti radikalizivan ako hitno ne počnu pregovori o zahtevima sindikata i isplati bonusa.

Samostalni sindikat Zastava oružja je prošle nedelje poslovodstvu uputio zahteve u kojima je ukazivao na odgovornost direktora i rukovodećeg tima zlog lošeg stanja u fabrici u protekle tri godine.

Oružari su optužili direktora da je zadužio fabriku za više miliona evra i napravio dugove prema dobavljačima iako je, kada je došao na dužnost, fabrika imala 900 miliona dinara i 55 miliona dolara potpisanih i avansiranih ugovora.

Radnici su nezadovoljni i zbog toga što Vlada Srbije i nadležno ministarstvo nisu odgovorili na još nekoliko zahteva oružara, među kojima je i izuzimanje kragujevačke fabrike iz najavljene privatizacije.

Po podacima Samostalnog sindikata Zastava oružja prosečna plata u fabrici je 49.000 dinara, a značajan deo zarade radnici ostvaruju prekovremenim radom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: