Kinezi Nikoliću: Saglasite se, može kanal D-M-V

Sagovornicu su konstatovali i da bi, uz saglasnost Beograda, Skoplja i Atine, kineska strana pružila podršku razmatranju realizacije kanala Dunav-Morava-Vardar.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2018.

09:09

Kinezi Nikoliću: Saglasite se, može kanal D-M-V
(Foto: Thinkstock)

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je u Pekingu sa potpredsednikom kineske Državne komisije za reforme i razvoj Ningom Đidžom o tekućim i realizaciji novih projekta.

Dvojica sagovornika izrazili su zadovoljstvo zbog dosadašnje saradnje dveju država u okviru inicijative "Pojas i put", a kao uspešan primer konkretne saradnje u oblasti proizvodnje naveli su privatizaciju železare Smederevo, saopštio je Savet.

Potpredsednik kineske Državne komisije za reforme i razvoj Ning Đidžu ocenio je da će realizacija projekta pruge Beograd-Budimpešta dati novi impuls inicijativi "16+1".

"Kina vrednuje saradnju koju ima sa Srbijom i Srbija je za nas na listi prioritetnih zemalja u okviru inicijative 'Pojas i put'. Komisija za reformu i razvoj nastaviće da implementira projekte koje lideri dveju država dogovore", rekao je kineski zvaničnik. Tokom radne posete Pekingu pokrenuti su razgovori i o privatizaciji RTB Bora od kineske kompanije Zijin, navodi se u saopštenju.

Predsednik saveta Nikolić rekao je da je potrebno što pre finalizovati dogovor o daljoj realizaciji radova na deonici pruge Beograd-Subotica, kao i o kreditnim aranžmanima sa kineskom Eksim bankom za obilaznicu Ostružnica - Bubanj potok i deonicu auto-puta Preljina-Požega.

Kinesko-srpska saradnja ide uzlaznom putanjom u svim oblastima, za Srbiju su posebno ohrabrujući podaci o rastu našeg izvoza u Kinu, ocenio je Nikolić.

Sagovornicu su konstatovali i da bi, uz saglasnost i saradnju Beograda, Skoplja i Atine, kineska strana pružila podršku razmatranju realizacije kanala Dunav - Morava - Vardar - Egejsko more.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: