Evo šta kupci zapravo žele

Podsećanje kupaca na ponude i akcije, davanje preporuka za proizvode i usluge kojih se sam ne bi setio, izgradnja sveobuhvatnog odnosa kroz interakciju...

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.01.2018.

16:52

Evo šta kupci zapravo žele
Foto: Thinkstock

To su samo neki od načina na koji bi kompanije mogle da postignu bolje rezultate kroz personalizovani marketing, prema istraživanju kompanije Mekinsi.

Pored toga, za izgradnju boljeg odnosa sa klijentima, kompanije bi trebalo da kontaktiraju kupce u momentima kada su raspoloženi za kupovinu, kao i da im bude predstavljena vrednost koja za njih ima smisla.

Targetirana komunikacija, koja je pametno osmišljena, može dovesti do dugotrajne privrženosti kupaca i porasta prihoda od 10 do 30 procenata, poručuju iz kompanije Mekinsi.

Takvi zaključci izvedeni su na osnovu istraživanja među 60 kupaca, od kojih je traženo da putem mobilnog telefona vode evidenciju svojih personalizovanih interakcija sa različitim brendovima tokom dve nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: