Građani tvrde: Grejanje preskupo, i 120.000 RSD

Ove godine temperature su se retko spuštale ispod nule. Računi za grejanje pak nisu manji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.01.2018.

16:22

Građani tvrde: Grejanje preskupo, i 120.000 RSD
Foto: Thinkstock

Ove godine imamo sreće sa blagom zimom. Da li imamo sreće i sa računima za grejanje?

Građani kažu da "lepo greju i da nije hladno", sli ima i onih koji kažu da je grejanje "preskupo".

"Na Bezanijskoj kosi suviše loše greju već godinama", kaže jedan od građana koji takođe smatra da je grejanje skupo.

Oni koji se greju na drva kažu da ih to košta 120.000 dinara, a oni koji se greju malo na drva malo na struju da potroše oko 17.000, za razliku od prošle godine kada su trošili 30, 40, ili 50 hiljada.

Vlada Srbije je 2015. odredila metodologiju za odredjivanje cena grejanja čime je predviđjen način plaćanja ili po metru kvadratnom ili prema dvodelnoj tarifi.

"Gradjani vrlo često imaju problem da shvate da i kada se greje dvadesetčetvorocasovno u kontinuitetu bez prestanka tada ne plaćaju ni jedan jedini dinar viška. Tako da se to negde kompenzuje i praktično se izniveliše na bazi čitavog grejnog perioda od šest meseci", objašnjava predsednik Udruženja toplana Dejan Stojanović.

Lokalna samouprava je ta koja građanima dodeljuje planirani deo toplotne energije. U agenciji za energetiku kažu da građani mogu da kontrolišu način poslovanja toplane lokalne samouprave koja ih snabdeva energijom, kao i to da je izolacija najveći prijatelj kada je grejanje u pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: