Ostvarili najveći spoljnotrgovinski suficit

Privreda Šumdijskog i Pomoravskog upravnog okruga u prvih 11 meseci prošle godine ostvarila je, regionano posmatrano, najveći spoljnotrgovinski suficit u Srbiji

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.01.2018.

16:55

Ostvarili najveći spoljnotrgovinski suficit
Foto: Thinkstock

Direktor Regionalne privredne komore Šumdijskog i Pomoravskog upravnog okruga Predrag Lučić izjavio je da je privreda ova dva regiona u prvih 11 meseci prošle godine ostvarila, regionano posmatrano, najveći spoljno - trgovinski suficit u Srbiji, u iznosu od 299 miliona evra.

"Ukupna spoljno-trgovinska razmena je 2,9 milijardi evra, izvoz je bio 1,6 milijardi evra a uvoz 1,3 milijarde evra, pokrivenost uvoza izvozom je 123 odsto", rekao je Lučić za Tanjug.

Lučić je istakao da je najveći spoljno - trgovinski suficit ostvaren u razmeni sa Italijom, Namačkom, BiH, Crnom Gorom, Ruskom Federacijom i SAD.

Izvozilo se u 85 zemalja sveta, najviše u Italiju, Nemačku, Slovačku, Češku, BiH, Rumuniju, Crnu Goru, Sloveniju, Poljsku i Rusku Federaciju, objasnio je Lučić i dodao da Italija učestvuje sa 49,8 odsto ukupnog izvoza regiona.

Najviše se uvozilo iz Italije, Poljske, Nemačke, Rumunije, Koreje, Turske, Kine. Češke, Slovenije i Francuske, dodao je on.

Lučić je napomenuo da su "glavni izvozni proizvodi bili drumska vozila, delovi i pribor, setovi provodnika i kablovi, proizvodi od plastičnih masa (cevi, creva, samolepljive trake), nameštaj i delovi sedišta, mašine, delovi mašina, kalupi, proizvodi od gvožđa i čelika (konstrukcije, otkivci), delovi šinskih vozila, voće, drvo i pločasti materijali, proizvodi za završnu obradu u građevinarstvu".

Analizirajući spoljno - trgovinsku razmenu privrede Ssumadije i Pomoravlja, Lučić je istakao da je izvoz mašina i delova mašina porastao za 38,4 odsto, delova šinskih vozila 35,5, nameštaja i delova sedišta 29 odsto...

On je dodao da je izvoz hartije i kartona, samolepljivh traka, povećan za preko dva puta, sekundarnih sirovina skoro dva puta, kontrolnih i mernih aparata 48,7 odsto, auto cerada 33,4 odsto, pića 26,7 odsto, a značajan izvoz je ostvaren i kod mlečnih proizvoda, žitarica, prerađenih proizvoda od voća i povrća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: